Cum îți faci contul de Facebook mult mai sigur și uiți de grija hackerilor

Cum îți faci contul de Facebook mult mai sigur și uiți de grija hackerilor
14:22 19.07.2019

În 2018, Facebook a avut numeroase probleme cu securitatea. Ca să te pui la adăpost de acestea, dar și de altele care ar putea să apară, e bine să ții contul cât mai sigur. Cum faci însă asta?

Pe 28 septembrie, Facebook a confirmat că hackerii au putut exploata funcționalitatea „View As” ca să aibă acces la cheile de autentificare ale utilizatorilor. Au fost afectați, inițial, 50 de milioane de oameni. Rețeaua socială a decis să reseteze autentificarea pentru alte 40 de milioane de utilizatori din rațiuni de prevenție.

Acest moment, și multe altele dinainte și de după el, ne arată că niciodată nu putem fi prea siguri de securitatea unei platforme online. Momentul e cu atât mai important cu cât funcția era una destul de banală. Sau părea să fie așa. Oricum, un pas esențial e securizarea cu măsuri suplimentare de protecție, cum e autentificarea în doi pași (2FA).

Primul pas pe Facebook ca să ai contul mai sigur

Ca să ai un cont de Facebook mai sigur, deși nimeni nu poate garanta protecție 100%, poți folosi numărul de telefon și să primești cod pe SMS când te loghezi pe un dispozitiv. Ca să activezi 2FA intră în aplicația Facebook de iOS sau Android, accesează meniul principal cu un tap în colțul din dreapta jos și navighează până la capăt prin lista de opțiuni care îți sunt puse la dispoziție. În partea de jos, te interesează „Settings” („Setări” – n.r.), urmat de un tap pe „Setările Contului”.

La secțiunea „Securitate și Conectare” din setările contului, găsești tot ce ține de proceduri de autentificare, dispozitive conectate de-a lungul timpului și persoane cu care să iei legătura dacă nu-ți mai poți accesa contul.

Tu trebuie să intri la „Folosește autentificarea cu doi factori”. Bifează prima opțiune de sus intitulată „Autentificare cu doi factori” și urmează pașii de pe ecran. Imediat, vei primi un SMS cu un cod de autentificare pe care vei fi nevoit să-l introduci în aplicația Facebook pe parcursul procedurii de configurare a securității suplimentare.

După activarea autentificării în doi pași, sfatul meu este să intri la „Coduri de recuperare” pentru a-ți nota câteva coduri de autorizare pentru situația în care ai Wi-Fi la telefon sau la un laptop, dar nu poți primi SMS-uri. Altfel, riști să nu-ți mai poți accesa contul de Facebook în cazul în care îți pierzi telefonul, de exemplu.

Ce ar trebui să mai activezi pe rețeaua socială ca să fie bine

Revino la meniul anterior de „Securitate și conectare”. Accesează „Primește alerte despre conectări nerecunoscute” și activează cele două opțiuni disponibile. Astfel, dacă cineva încearcă să-ți spargă contul de Facebook sau îți folosește numele de utilizator și parola pe un dispozitiv nou, vei fi notificat.

Eventual, intră la ultima opțiune din același meniu dacă vrei să alegi între trei și cinci prieteni pe care să-i poți contacta dacă pierzi accesul la cont. Dacă ai vreun motiv să crezi că cineva încearcă să-ți acceseze contul, nu ezita să-ți schimbi parola de acces la Facebook la fiecare câteva săptămâni.

Mai ține cont de un truc

Pe final, aș vrea să-ți mai recomand un truc care te va scăpa de discuții și dureri de cap inutile: cum să ștergi istoricul de căutare pe mobil. Intră în aplicația Facebook și fă click în bara de căutare din partea de sus a ecranului. Acolo ți-au fost adunate toate căutările, de la informații la profiluri și pagini.

Imediat, ar trebui să vezi o listă cu tot ce ai căutat în ultimele zile sau săptămâni. Dacă vrei să dispară unul sau mai multe elemente din acea listă, fă click pe „Edit” („Editează” – n.r.) în dreapta sus. În noua fereastră, apasă pe acel „X” din dreptul elementelor pe care nu mai vrei să le vezi în acea listă.

Opțional, poți apăsa pe „Clear Searches” („Șterge căutările” – n.r.) dacă vrei să golești întreaga listă dintr-un foc. Confirmi acțiunea și, dintr-o dată, ești în fața unui nou început, fără istoric și căutări. Sigur, Facebook știe totul despre tine, lucrurile acestea nu dispar din server, dar măcar nu mai apar în aplicație.