Cum a fost întinerit cu 50 de ani Robert De Niro în The Irishman

Cum a fost întinerit cu 50 de ani Robert De Niro în The Irishman

The Irishman este cel mai nou film al lui Martin Scorsese, iar în rolul principal îl avem pe Robert De Niro, al căruit aspect a fost supus unor tehnici de întinerire pentru ca regizorul să poată spune povestea cât mai veridic.

The Irishman este unul dintre cele mai așteptate filme ale anului. Este disponibil deja pe Netflix, pe 27 noiembrie.

Acțiunea se învârte în jurul luiFrank Sheeran (Robert De Niro), escroc și asasin plătit care a lucrat pentru unele dintre cele mai cunoscute personaje ale secolului 20. Filmul urmărește unul dintre cele mai mari mistere nerezolvate din istoria americană; dispariția legendarului șef de sindicat Jimmy Hoffa (Al Pacino).

Totuși, nu se știe nici până acum cine a comandat uciderea fostului lider sindical. În ceea ce privește omul care a apăsat pe trăgaci, unul dintre suspecții FBI este Frank Sheeran, pe mărturia căruia se bazează scenariul filmului The Irishman.

Actorul Robert De Niro are în prezent 76 de ani. Numai că acțiunea filmului îl urmărește pe personajul Frank Sheeran pe parcursul a câteva decenii. Astfel, apare în film la 20, 40, 60 și 80 de ani. Ar putea suna contraintuitiv ca un actor de 76 de ani să interpreteze un rol al unui personaj care are 20 de ani însă, cu ajutorul tehnologiei, acest lucru a fost posibil. Și a ieșit bine.

Cum arată Robert De Niro în The Irishman

În The Irishman, planurile temporale se intercalează pe toată durata filmului. Astfel, poți vedea aceleași personaje în perioade diferite din viețile lor. Numai că nu sunt folosite alte personaje care să interpreteze rolul versiunilor mai tinere. Pentru asta, creatorii au recurs la tehnologie în The Irishman, în special în cazul lui Robert De Niro.

Dacă nu ai văzut filmul, pagina oficială de Twitter a filmului a postat patru fotografii în care îl poți vedea pe De Niro la toate vârstele în film:

În prima, personajul Frank Sheeran avea între 20 și 30 de ani, a doua îl arată pe la vârsta de 40 de ani, în a treia are undeva la 60, iar ultima ar fi cu puțin înainte de moartea lui Sheeran, la 83 de ani.

Cum funcționează tehnologia care l-a întinerit pe Robert De Niro

Întinerirea celebrului actor a fost una dintre principalele motive de îngrijorare ale creatorilor filmului. De asta s-a ocupat în primul rând Pablo Helman, din cadrul studioului de efecte speciale Industrial Light & Magic.

În esență, procesul nu se bazează pe animații. De fapt, se înregistrează fața actorului, cu toate expresiile faciale ale interpretării sale, iar imaginile pur și simplu sunt înlocuite cu fețele lor mai tinere, modificate cu ajutorul tehnologiei CGI. Asta explică Rodrigo Prieto, directorul de imagine al filmului.

Martin Scorsese, regizorul filmului, spune că a urmărit, în primul rând, menținerea vie a emoțiilor și fețelor personajelor.

Pentru asta, Prieto spune că n-a fost nevoie să folosească acele puncte desenate pe fețele actorilor sau căști de care sunt atașate camere, cum se face în mod obișnuit în procesul de întinerire a unui actor. Robert De Niro a explicat într-un interviu că au fost folosite tehnici mult mai subtile, pentru a nu-i încurca pe actori în timpul scenelor.

Cât de utilă e această tehnică pentru film

Martin Scorsese susține folosirea acestei tehnici și în alte filme. Spune că, dacă acestea vor folosite în suficiente producții, ar putea deveni mai ieftine și ar putea chiar înlocui complet machiajul.

Într-un interviu, Robert De Niro a spus că e bucuros că există această tehnologie, pentru că i-ar putea extinde cariera pentru încă vreo 30 de ani.

Totuși, dacă ți se pare că versiunea mai tânără a personajului Frank Sheeran nu seamănă extrem de mult cu Robert De Niro în tinerețe, s-ar putea să ai dreptate. Dar gândește-te că aici scopul n-a fost să-l facă pe Robert De Niro să arate exact la fel ca atunci când era mai tânăr, ci să-l facă să arate cât mai asemănător cu personajul pe care îl interpretează. De asemenea, e posibil să-ți iasă în evidență și culoarea ochilor lui Robert De Niro în The Irishman: i-au pus lentile de contact albastre, pentru că aceasta era culoarea ochilor lui Frank Sheeran.

Aceste efecte speciale sunt, cel mai probabil și unul dintre motivele pentru care bugetul filmului a fost extrem de mare, de aproximativ 160 de milioane de dolari. De asemenea, Scorsese a menționat că întinerirea personajelor a venit și cu multe provocări, unul dintre motivele pentru care filmul a stat atât de mult în post-producție.

Filmările s-au terminat din 5 martie 2018, iar filmul a apărut în noiembrie 2019.

Citește și: