Cum se simte să decolezi dintr-o rachetă și să zbori în spațiu

Cum se simte să decolezi dintr-o rachetă și să zbori în spațiu

Călătoriile în spațiu sunt ceva ce nu multă lume reușește să experimenteze, dar din fericire astronauții sunt dispuși să împărtășească din experiența lor.

Primele minute dintr-o asemenea călătorie sunt cele mai terifiante, potrivit majorității astronauților. Chris Hadfield a fost astronaut și s-a pensionat în 2013. Un an mai târziu de la pensionare, a povestit pentru Business Insider despre cum se simte să decolezi dintr-o rachetă.

Unei rachete îi ia cam opt minute și 30 de secunde să ajungă în spațiu, timp în care accelerează de la 0 la 281,635 de kilometri pe oră (adică de 23 de ori mai repede decât viteza sunetului). Acele prime secunde sunt extrem de intense, potrivit lui Hadfield. „Cu șase secunde înainte de decolarea rachetei, motoarele încep să se aprindă, iar când motoarele se aprind, se apleacă întreaga [rachetă], astfel încât poți simți de fapt întregul vehicul cum se îndepărtează de tine”, a zis Hadfield.

Mai apoi, el a zis că privești cum rampa de lansare dispare pe fereastră și că procesul prin care racheta accelerează este de-a dreptul brutal. „Vibrația este atât de mare și [racheta] nu este precum un avion care saltă oarecum prin cer, chestia asta se mișcă precum un diapazon”, a povestit astronautul pensionat. „[La] 45 de secunde, mergi mai rapid decât viteza sunetului direct în sus și accelerezi… și este o călătorie fizică brutală, pe măsură ce te îmbrâncești către cer„.

După aproximativ două minute, amplificatoarele de rachetă nu mai au combustibil și explodează, desprinzându-se. De acolo „ești împins deasupra aerului mai repede și mai repede și mai repede și ești țintuit mai puternic și mai puternic și mai puternic în scaunul tău de parcă ceva ar fi turnat nisip pe tine, pe măsură ce ești din ce în ce mai strivit în scaunul tău”. Apoi, după opt minute și 42 de secunde, „rezervorul nu mai are combustibil, iar motoarele se opresc și [te simți] fără greutate”.

Dacă vrei să vezi un videoclip în care Hadfield povestește mai multe despre cum este să te afli într-o rachetă de lansare, poți intra aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: