Avionul în care vei putea zbura direct pe aripă

Avionul în care vei putea zbura direct pe aripă

Cam toate avioanele de pasageri arată la fel, cu mici fluctuații de design. Compania daneză KLM vrea însă să creeze avioane în formă de V, menite să găzduiască oamenii pe aripile sale.

Forma de V ar face avionul să fie mai ușor și mai aerodinamic, potrivit cercetătorilor de la KLM. Teoretic, va avea nevoie de combustibil cu 20% mai puțin față de Airbus A350, cea mai avansată aeronavă din prezent. Compania a anunțat că o versiune prototip ar putea fi gata în această toamnă, însă o versiune comercială, disponibilă pentru publicul larg, ar putea ieși pe piață abia în 2040 (cel mai devreme).

Ideea unui avion în formă de V, capabil să adăpostească în aripile sale pasageri, bagaje și bazine de combustibil, a venit de la Justus Benad, pe vremea când era student la Universitatea Tehnică din Berlin. Ulterior, ideea a fost dezvoltată de Universitatea Tehnică Delft din Olanda.

Asemeni Airbus-ului A350, Flying V va putea transporta 314 pasageri și va avea disponibili 160 de metri pătrați pentru bagaje. Mai mult, aripile vor avea aceeași anvergură, ceea ce înseamnă că va putea încăpea fără probleme pe porțile, pistele și hangarele existente.

Diferența va veni în termeni de sustenabilitate. Avionul Flying V va putea străbate distanțe lungi într-un mod mai prietenos cu mediul. Avionul folosește, de asemenea, cele mai eficiente motoare turbofan care există pe piață – așadar, nu ar mai fi nevoie de kerosen. „Flying V este mai mic decât A350 și are o suprafață de influx mai mică prin comparație cu cantitatea disponibilă de volum”, a explicat liderul de proiect de la TU Delft, Roelof Vos. „Rezultatul este mai puțină rezistență. Asta înseamnă că Flying-V are nevoie de mai puțin combustibil pentru aceeași distanță”.

Acest avion va fi un pas important pentru aviația daneză în împlinirea țelurilor de sustenabilitate stabilite – cum ar fi scăderea emisiilor de carbon ale avioanelor cu 35% până la finalul lui 2030. „Țelul nostru final este al unui zbor lipsit de emisii”, a zis Vos.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: