Cum au descoperit cercetătorii cea mai neagră culoare din lume

Cum au descoperit cercetătorii cea mai neagră culoare din lume
08:00 09.10.2019

Până acum Vantablack era considerat drept cel mai întunecat material creat vreodată, însă o echipă de cercetători a reușit să creeze o culoare care este de zece ori mai intensă decât Vantablack. Cum au reușit?

Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA, au creat din greșeală un material care deschide noi orizonturi spre noțiunea de „întuneric”. Noul negru creat recent are capacitatea de a absorbi 99,995% din lumina primită, din toate unghiurile în comparație cu Vantablack care poate absorbi doar 99,965% lumină.

În mod surprinzător, noul negru este creat din aceleași format din aceleași nanotuburi microscopice de carbon, aliniate vertical, ca și Vantablack.

„Cel mai negru negru este o țintă în dinamică”, spune Brian Wardle, profesor de aeronautică și astronautică la MIT, care a făcut descoperirea împreună cu un fost cercetător al MIT Kehang Cui, în prezent profesor la Universitatea Shanghai Jiao-tong. „Într-o zi, cineva va găsi un material și mai întunecat și atunci vom înțelege în sfârșit toate mecanismele de bază pentru proiectarea negrului final”, a spus el.

De asemenea, John Mather, laureat Nobel, desfășoară deja o serie de teste pentru a descoperi cum ar putea acest material să protejeze telescoapele spațiale de lumina parazitară și, de exemplu, să observe exoplanetele mult mai bine.

Și dacă tot suntem la capitolul cea mai neagră culoare din lume, știai că există o mașină care este construită dintr-un asemenea tip de material și care a primit titlul de „cea mai neagră mașină din lume”? Este vorba despre un BMW X6 care este mai negru decât cărbunele.

Pentru noul BMW X6, compania a folosit varianta de Vantablack VBx2. Inițial, aceasta a fost dezvoltată pentru domenii precum arhitectură sau știință. Aceasta are și avantajul că poate fi aplicată prin pulverizare. Însă, această mașină este doar o demonstrație, deci nu va ajunge pe piață.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: