Cum ar putea aerul condiționat să ajute în lupta cu schimbarea climatică

Cum ar putea aerul condiționat să ajute în lupta cu schimbarea climatică

În prezent, aparatele de aer condiționat folosesc foarte multă energie și duc la emisii care contribuie la creșterea temperaturilor la nivel global.

Creșterea temperaturilor duce și la creșterea vânzărilor de aparate de aer condiționat. Dar oamenii de știință cred că am putea folosi aceste aparate pentru a ne lupta împotriva schimbării climatice. Cum anume? Un grup de cercetători de la Karlsruhe Institute of Technology au descoperit răspunsul.

Inginerul Roland Dittmeyer și alți cercetători de la Karlsruhe Institute of Technology au spus că aparatele de aer condiționat ar putea avea un scop dublu – pe de o parte, să răcorească încăperile închise, iar pe de altă parte să capteze dioxidul de carbon din aer.

Nivelul de dioxid de carbon este mai mare decât oricând din ultimele 15 milioane de ani, potrivit Mashable. În ultimii 50 de ani, rata de creștere a nivelului de dioxid de carbon din aer nu a mai fost întâlnită în istorie. Dacă vrem cu adevărat să rezolvăm problema încălzirii globale, trebuie să încercăm să reducem cantitatea acestei substanțe dăunătoare. „Ideea de bază este că dacă vrem cu adevărat să atingem [nivelul zero de] emisii nete de dioxid de carbon, trebuie să adresăm toate sectoarele sistemului de energie”, a zis Dittmeyer.

Acesta din urmă a explicat că, pentru a îmbunătăți aparatele de aer condiționat astfel încât să filtreze dioxidul de carbon, ar fi nevoie de un filtru special care să capteze și acumuleze substanța. Mai apoi, cu ajutorul apei și a unui proces chimic, în aparat s-ar crea un lichid artificial care să funcționeze drept combustibil. Combustibilul ar ajuta aparatul să funcționeze și să răcorească spațiile închise.

„Dacă avem suficient [combustibil creat de aparatul de aer condiționat], l-am putea păstra”, a spus Dittmeyer. „Am putea construia o rezervă viitoare de hidrocarburi. Poate mai târziu o vom folosi sau nu o vom folosi”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Mashable