Cu câți bani pot fi evitate pagubele de milioane de euro provocate de atacurile cibernetice

Cu câți bani pot fi evitate pagubele de milioane de euro provocate de atacurile cibernetice

Războaiele din ziua de azi nu se mai poartă pe front, cu pușca în mână, decât în anumite zone ale lumii. Guvernele din toată lumea, dar și infractorii cibernetici și-au făcut armate de hackeri. Unii sunt folosiți pentru a preveni atacurile cibernetice și scurgerile de date. Ceilalți, pentru a ataca. Iar pagubele se ridică la ordinul milioanelor de euro.

Atacurile cibernetice înseamnă, în multe cazuri, pierderi de date și de informații sensibile. Totul se traduce în pagube de ordinul milioanelor de euro. Specialiștii susțin, însă, că există și soluții. Unele care vin cu costuri mai mici decât valoarea pagubelor provocate.

Un studiu recent realizat de HackerOne arată că pentru a evita pagube totale de 307 milioane de euro e necesară o investiție de doar 11.000 de euro.

Cum pot fi evitate pagubele de sute de milioane de euro provocate de hackeri

Cifrele evidențiate în studiu sunt bazate pe sumele încasate de echipele de specialiști care ar fi putut identifica hibele de securitate din interiorul companiilor. Cu alte cuvinte, mai bine plătești un ban acum pentru a-ți proteja rețeaua, în loc să plătești înzecit pentru recuperarea datelor intrate pe mâna hackerilor.

Breșele de securitate duc la pagube uriașe, care pot fi cuantificate în mai multe direcții. E vorba de banii ceruți de hackeri, în primă fază, dar apoi mai pot veni amenzi, despăgubiri acordate clienților și prejudicii de imagine ce trebuie acoperite.

Ia ca exemplu breșa de securitate de la British Airways. Autoritățile din Marea Britanie ar vrea să amendeze operatorul cu nu mai puțin de 212 milioane de euro pentru că i-au fost furate datele a peste jumătate de milion de clienți. Se întâmpla chiar anul trecut. Iar hackerii au accesat serverele companiei printr-un sistem care putea fi protejat în schimbul unei sume modice în comparație cu eventuala amendă: undeva între 4.600 și 9.300 de euro.

La realizarea studiului, au fost luate în considerare patru mari probleme de securitate cu care s-au confruntat companiile în ultimii ani: British Airways (2018), TicketMaster (2018), Carphone Warehouse (2018) și TalkTalk (2015). Au comparat apoi și prețul soluțiilor prin care acestea puteau fi evitate.

Așa s-a ajuns la concluzia că aceste scurgeri de date au cauzat pagube în valoare de 307 milioane de euro. Iar aceste pagube puteau fi evitate cu investiții minime: între 11.122 de euro și 37.000 de euro, depinde de echipele de bug bounty hunter la care se apela.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: