Consumul de băuturi carbogazoase crește riscul de cancer

Consumul de băuturi carbogazoase crește riscul de cancer

Băuturile zaharoase, inclusiv cele de fructe ar putea crește riscul de cancer, conform unui nou studiu realizat de oamenii de știință francezi.

Studiul a fost publicat recent în British Medical Journal și a cuprins analiza a peste 100.000 de oameni de-a lungul a cinci ani.

Echipa de la Universitatea Sorbona din Paris indică faptul că riscul de cancer este legat de impactul zahărului asupra organismului. Cu toate acestea, studiul nu este unul definitoriu, iar experții spun că mai este nevoie de teste adiționale.

Cercetătorii au luat în calcul băuturile care conțineau cel puțin 5% zahăr, ceea ce include sucul de fructe (chiar și fără adiție de zahăr), băuturile carbogazoaste, băuturile energizante, cafea cu zahăr sau milkshake-urile. Oamenii de știință au luat în calcul și băuturile fără zahăr, dar cu îndulcitori.

Cu cât îți crește riscul de cancer dacă bei suc?

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că dacă bei 100 de ml de suc pe zi riscul de a dezvolta cancer crește cu 18%. La fiecare 1000 de persoane din studiu, 22 aveau cancer.

„Aceasta prespune existența unei legături de cauzabilitate veritabilă între consumul de băuturi zaharoase și dezvoltarea cancerului, iar acest lucru necesită cercetări suplimentare”, a spus Dr. Graham Wheeler, un statistician la Cancer Research UK.

Din cele 2193 de cancere descoperite în studiu, 693 au fost cancer la sân, 291 cancer de prostată și 166 cancer colorectal.

Da, oamenii care au băut mai multe băuturi zaharoase (185 ml pe zi) aveau mai multe șanse de a dezvolta cancer decât cei care beau mai puțin (30 ml pe zi). Însă studiul nu poate zice, fără nicio îndoială, că aceasta este cauza principală a apariției bolii. Poate acele persoane aveau și alte obiceiuri nesănătoase (mâncau mai multă sare, sau cosumau mai multe calorii).

„Studiul nu oferă un răspuns definitiv cu privire la zahăr și cancer, însă îți arată importanța de a reduce aportul de zahăr din alimentație. Reducerea cantității de zahăr din dieta noastră este estrem de importantă”. spune și dr. Amelia Lake, de la Universitatea Teesside.

„Băuturile zaharoase sunt asociate cu creșterea riscului bolilor cardiovasculare, cu obezitatea și diabetul, însă ar putea fi asociate și cu cancerul. Datele arată că este important să reducem consumul de astfel de băuturi, inclusiv pe cele cu 100% suc de fructe, dar și să se implementeze taxe suplimentare și restricții de marketing pentru astfel de băuturi”, conchid cercetătorii francezi.

Citește și:
Sursa: BBC