Cum ar putea comunicarea cu lasere să devină realitate

Cum ar putea comunicarea cu lasere să devină realitate

Comunicarea la distanță, prin semnale luminoase, nu-i o noutate. Codul Morse se bazează și pe așa ceva. Dar comunicarea cu un fascicul laser ar putea fi revoluționară.

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au demonstrat că un laser poate transmite mesaje audio unei persoane, prin aer, fără niciun fel de echipament de recepție special. Sistemul poate fi folosit pentru a transmite informații, de la o distanță de  aproximativ 2,5 metri, direct în urechea cuiva.

Pe scurt, operatorul îndreaptă laserul spre o persoană care se află la distanță astfel încât numai ea să audă mesajul transmis, nu și celor care trec prin dreptul fasciculului. Tehnologia poate fi folosită pentru a comunica din părți diferite ale unei încăperi zgomotoase sau chiar pentru a avertiza pe cineva de un pericol iminent.

Comunicarea prin intermediul laserului se poate face în două moduri. În primul caz, informațiile sunt convertite în mesaje acustice prin intermediul efectului fotoacustic, care apare atunci când undele sonore se formează după absorbția luminii. Cercetătorii folosesc vaporii de apă din aer pentru a absorbi lumina și a crea astfel sunet.

Prin această metodă, echipa MIT a putut transmite un mesaj audio de 60 de decibeli unei persoane aflate la mai mult de 2,5 m.

Cea de-a doua metodă, numită spectometria fotoacustică, folosește mișcarea de „sweeping” a laserului pentru a crea sunete, prin ajustarea intensității fasciculului laser. Folosirea unei lungimi de undă specifice permite ca apa din aer să poată fi utilizată ca „receptor” pentru a absorbi lumina și pentru a emite unde sonore ca răspuns.

Charles Wynn, liderul echipei de cercetare, ne-a asigurat că tehnologia folosită nu este periculoasă pentru ochi sau piele.

Cercetătorii intenționează să facă teste și în aer liber, la distanțe mai mari și vor să îmbunătățească tehnologia de comunicare pentru a deveni, în final, una comercială.

Citește și: