05 aug. 2019 | 19:00

Cinci lucuri pe care să le știi ca să te țină bateria mai mult

ACTUALITATE
Cinci lucuri pe care să le știi ca să te țină bateria mai mult

Poate ai observat că bateriile de pe dispozitive se deteriorează în timp, dar există modalități prin care poți încetini acest proces pentru bateria ta.

În ziua de azi, ai prin casă o serie de device-uri pe care trebuie să-ți amintești să le încarci. Fie că vorbim despre un telefon, un laptop, un smartwatch sau chiar și o boxă portabilă, toate au baterii care trebuie încărcate periodic pentru a le putea folosi. De-a lungul timpului, acestea se deteriorează și încep să țină din ce în ce mai puțin.

Totuși, există câteva lucruri de care ar fi bine să ți cont pentru a prelungi cât mai mult bateria de pe dispozitivul tău.

Folosește încărcătorul potrivit

Cei mai mulți dintre noi nu ne gândim de două ori atunci când ne încărcăm telefonul cu un încărcător împrumutat, indiferent de unde ar veni acesta. Totuși, poate asta nu e cea mai bună idee, pe termen lung.

În acest sens, cea mai bună opțiune ar fi să folosești încărcătorul original, special creat pentru dispozitivul și bateria pe care acesta o are. Astfel, nu există riscul ca device-ul tău să primească în mod constant fie prea multă, fie prea puțină energie, fapt care o deteriorează mai rapid decât ai vrea.

Ciclul de încărcare/descărcare al unei baterii

Unul dintre principalele motive pentru care o baterie se uzează în timp o reprezintă ciclurile de încărcare. Un ciclu reprezintă o descărcare și o încărcare completă a bateriei. Totuși, asta nu înseamnă neapărat o singură încărcare. De exemplu, poți folosi laptopul până când bateria ajunge la 50% și apoi să îl încarci complet. Dacă faci același lucru și a doua zi, tot procesul este un singur ciclu de încărcare, nu două. Același lucru se întâmplă și dacă bateria scade cu doar 20%: cinci încărcări de acest fel reprezintă tot un singur ciclu.

Ce poți să faci în această privință e să eviți cât mai mult să treci bateria prin prea multe cicluri. O recomandare ar fi ca, atunci când e posibil, să ții dispozitivul conectat la priză atunci când îl folosești, pentru ca bateria să rămână la 100%. Astfel, bateria nu va mai trece prin cicluri inutile. Bineînțeles, asta nu înseamnă că trebuie să-ți ții constant device-ul în priză – asta ar putea duce la probleme și mai mari.

Ai grijă la temperatura pe care o are bateria

Poate temperatura prea ridicată în cazul unei baterii te îngrijiorează cel mai tare, însă nu ar trebui să fi tocmai liniștit nici când aceasta ajunge la extrema cealaltă. În mod ideal, bateria unui device ar trebui să fie la temperatura camerei (aproximativ 20°C). Totuși, condițiile meteo nu permit mereu acest lucru, astfel că 5°C și 45°C sunt limitele peste care temperatura unei baterii nu ar trebui să treacă. Orice depășește aceste praguri poate deteriora bateria.

În acest sens, evită să-ți lași dispozitivele expuse la soare prea mult, iar în zilele reci poartă-le în buzunar sau în rucsac.

Gândește-te și la cum manevrezi bateria

Ca orice componentă hardware, și de bateria ca obiect fizic trebuie să ai grijă. Bineînțeles, de preferat e să eviți s-o scapi pe jos, pentru că ar putea să crape.

De asemenea, sunt anumite lucruri pe care să le iei în considerare și dacă nu folosești un dispozitiv pentru o anumită perioadă de timp. În acest caz, în mod ideal, bateria nu ar trebui încărcată până la 100%. Experții au ajuns la concluzia că dispozitivul ar trebui lăsat cu o baterie încărcată până la 50%. Acest lucru ar asigura o distribuție egală de ioni de litiu înăuntrul bateriei.

De asemnea, încearcă să stochezi bateria la temperatura camerei.

Încărcarea telefonului pe timp de noapte îl va distruge

Cu toții ne lăsăm telefoanele la încărcat peste noapte. Altfel spus, le ținem conectate mult mai mult decât ar fi nevoie pentru ca bateria să se încarce complet. Există însă credința că această activitate ar afecta durata de viață a bateriei în timp. Nu mai este cazul cu aceste baterii de pe noile telefoane și tablete. Smartphone-urile moderne au baterii litiu-ion sau litiu-polimer și sunt suficient de “inteligente” pentru a se opri din încărcare atunci când ating capacitatea maximă.

Fii atent la rechemări

Probabil nu ai uitat de bateriile care explodau înăuntrul telefoanelor Samsung Note 7. Compania a fost nevoită atunci să recheme 2,5 milioane de modele pentru a se asigura că nu vor mai exista incidente.

Astfel, ca să te asiguri că ceva similar nu ți s-ar putea întâmpla și ție, e important să constați dacă telefonul tău e afectat. Ține cont de recomandările companiilor în aceste cazuri.