24 sept. 2019 | 13:13

Chinezii de la Xiaomi au dat timpul înainte ca să-ți arate telefonul viitorului

ACTUALITATE
Chinezii de la Xiaomi au dat timpul înainte ca să-ți arate telefonul viitorului

Xiaomi tocmai a făcut celelalte telefoane din 2019 și din 2020 să pară plictisitoare. Cum a făcut asta? Ei bine, a construit un telefon doar din… ecran. Ecran pe față, pe margine, pe spate. Este însă un telefon cât se poate de premium, cu un preț pe măsură.

Xiaomi Mi Mix Alpha e telefonul care îți arată, pe de o parte, cum vor fi toate telefoanele în următorii cinci ani și, pe de altă parte, ce-a gândit Xiaomi ca să se remarce acum. E un smartphone al cărui ecran ocupă 180% din suprafața dispozitivului. Și nu doar atât: are cameră de 108 megapixeli. Da, camera dezvoltată de Samsung.

Ce face un telefon Xiaomi care costă 2.800 de dolari?

Xiaomi Mi Mix Alpha 1

Xiaomi a anunțat Mi Mix Alpha drept concept, dar și dispozitiv pe care îl va vinde. Va produce un număr limitat, iar fiecare va costa 2.800 de dolari. E mai scump decât orice telefon disponibil la ora actuală, inclusiv posibilului Huawei Mate X pliabil.

Xiaomi Mi Mix Alpha 3

Xiaomi Mi Mix Alpha 2

Ca hardware, Mi Mix Alpha are un procesor Qualcomm Snapdragon 855+, modem 5G, 12 GB memorie RAM, 512 GB spațiu de stocare și încărcare rapidă pe fir la 40 wați. Bateria este de 4.050 mAh. Notificările telefonului apar pe margine, acolo unde există și butoane de volum.

Difuzorul pentru apeluri nu există, ci sunetul e transmis prin ecran (tehnologie folosită în trecut de Xiaomi), iar rama telefonului e construită din titan și fâșia de pe spate pe care o vezi în poze e acoperită cu ceramică. Titanul folosit de companie e de trei ori mai rezistent decât oțelul inoxidabil folosit, de exemplu, de Apple pe iPhone 11.

Xiaomi Mi Mix Alpha camera senzori

Există o cameră principală de 108 megapixeli f/1.7. A fost dezvoltată de Samsung, în parteneriat cu Xiaomi, și era așteptată pe Galaxy S11. Senzorul are o dimensiune de 1/1,33 inci și asta contează, deoarece cu cât e mai mare, cu atât se descurcă mai bine în situații cu lumină puțină. Xiaomi și-a comparat camera din telefon cu alți senzori disponibili pe piață. Samsung are un avantaj la acest capitol cu senzorul de 108 MP.

Există o cameră ultrawide de 20 MP f/2.2 utilizată și în fotografie macro. În fine, mai există o cameră de 12 MP ca cea de pe iPhone 11 Pro, din poza de pe mai sus, cu F/2.

Xiaomi Mi Mix Alpha ecran

Xiaomi susține că are stabilizare optică pe camera de 108 MP și secretul aici nu-i că faci poze atât de mari, ci că imaginile pe care le obții sunt de 27 MP, dar cu informații adunate de toți pixelii. E principiu 4-în-1: informațiile a patru pixeli sunt folosite pentru a reprezenta unul singur în cadrul final.

De ce va fi telefonul viitorului?

Xiaomi Mi Mix Alpha notificari

În forma actuală, Xiaomi Mi Mix Alpha pare imposibil de folosit. Cum nu atingi spatele? Cum știi unde sunt butoanele de volum? Ce rost are?

În primul rând, Xiaomi a rezolvat o problemă: n-ai nevoie de cameră de selfie, că întorci ecranul și faci poza cu ce cameră vrei. Apoi, a rezolvat o competiție: nu mai există telefoane cu „cele mai înguste margini” sau „cel mai curbat ecran”. Acesta le are pe toate și margini mai sunt doar în partea de sus și de jos.

Un astfel de telefon pare aproape imposibil de folosit, dar așa ai putea zice și de Huawei Mate X. Sistemul de operare ar putea gestiona asta simplu: când folosești ecranul principal, cel de pe spate nu preia comenzi. Când rotești telefonul, cel de pe spate e activat. E un principiu similar laptopurile convertibile care pot fi rotite la 360 de grade și au ecran tactil.

Sigur, mai există grija intimității: ce vezi pe ecranul principal se vede și pe spate? Asta e măruntă, că poate fi rezolvată tot la nivel software. Cel mai important detaliu despre Mi Mix Alpha e că, dacă la nivel de ingineri hardware, Xiaomi l-a realizat, îmbunătățirile software sunt cea mai mică grijă. Tocmai de aceea e un concept și va fi vândut în serie limitată.

Te poți aștepta ca un astfel de telefon să devină „banal” prin 2021.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele