Polițiștii chinezi de frontieră instalează o aplicație de spionaj pe telefoanele turiștilor

Polițiștii chinezi de frontieră instalează o aplicație de spionaj pe telefoanele turiștilor
Sursa foto: The Guardian

China nu mai are nicio jenă în privința spionajului. Chiar polițiștii instalează o aplicație care fură informațiile, direct pe smartphone-urile turiștilor.

Polițiștii chinezi de frontieră instalează pe telefoanele turiștilor, în mod secret, o aplicație care îi spionează și descarcă informațiile cu caracter personal, într-o încercare a guvernului de a avea un control mai mare asupra regiunii Xianjiang.

Guvernul chinez a limitat libertatea etnicilor musulmani din regiune prin instalarea camerelor de recunoaștere facială pe străzi, dar și în moschei, iar acum obligă rezidenții, dar și turiștii să predea telefoanele pentru a le instala o aplicație care „cotrobăie” prin fișiere.

Nu toți turiștii care intră în China sunt supuși acestui tratament, ci doar cei care vin dinspre Kârgâzstan. Polițiștii de frontieră le iau telefoanele și le instalează o aplicație care extrage emailuri, sms-uri și contacte, dar și informații despre smartphone-ul deținut.

Turiștii au spus că nimeni nu le-a zis că o să le instaleze o aplicație sau care este scopul acesteia. O investigație la care au participat jurnaliști de la The Guardian, New York Times și Süddeutsche Zeitung a dezvăluit că persoanelor care intră în țară prin Irkeshtam li se verifică telefoanele și li se instalează acea aplicație.

Ce fel de informații extrage aplicația de spionaj

În urma unei analize a fost găsit faptul că aplicația, ce a fost dezvoltată de chinezi, caută informații în telefoanele Android și apoi le compară cu informațiile pe care autoritățile le văd ca fiind problematice. În listă sunt incluși termeni asociați cu extremismul islamic, termeni din manualele anumitor arme și așa mai departe.

Totuși, aplicația caută și alte tipuri de informații pe care le-ai putea considera banale: de la postul de Ramadan, până la literatură de Dalai Lama sau muzică de la formația japoneză de rock metal Unholy Grave.

În jur de 100 de milioane de oameni vizitează regiunea Xinajiang în fiecare an, potrivit autorităților chineze. Această trecere este folosită de chinezi, dar și de turiștii străini care merg pe celebrul „drumul mătăsii”.

Cum instalează chinezii aplicația? Simplu! Le cer călătorilor să deblocheze și să dea pentru inspecție telefoanele și alte dispozitive electronice precum camerele foto. Aceștia iau dispozitivele și le duc în o altă cameră apoi le returnează.

În cele mai multe cazuri, aplicația este dezinstalată înainte ca telefonul să fie returnat, dar unii turiști au regăsit-o pe smartphone-urile lor. Cum este și cazul unui german de la care a pornit această investigație.

Nu este clar unde este stocată informația descărcată sau pentru cât timp. Deși nu există dovezi că aceste informații sunt folosite pentru ca autoritățile să-i urmărească cât timp se află în China, informația colectată le-ar permite acestora să afle locația individului dacă ar dori. Aplicația se numește Fēng cai, termen ce nu are o traducere directă, dar sugerează colectarea mierii de la albine.

Aplicația a fost instalată pe telefoane Android, dar și iPhone-uri au fost cerute pentru inspecție. iPhone-urile sunt scanate și este citit conținutul stocat pe acestea, dar nu se instalează o aplicație.

Citește și:
Sursa: The Guardian