Chernobyl a supărat Rusia: de ce vor rușii să uiți de dezastrul Cernobîl

Chernobyl a supărat Rusia: de ce vor rușii să uiți de dezastrul Cernobîl

După Game of Thrones, HBO a difuzat serialul Chernobyl. E despre dezastrul nuclear de la Cernobîl și cum URSS a acționat cât se poate de prost. Acum, Rusia vrea să uiți de incompetență și atacă serialul cu dezinformare.

Serialul Chernobyl al cărui ultim episod a fost difuzat de HBO pe 4 iunie prezintă momentul dezastrului nuclear de la Cernobîl. Această miniserie arată cum statul comunist sovietic a încercat să ascundă adevărul chiar și de oamenii săi. Asta a dus și la mai mulți morți, dar și la dificultate în aflarea adevărului.

Rusia nu a uitat însă aceste obiceiuri, chiar dacă URSS nu mai există. Acum, după ce Chernobyl s-a încheiat, presa apropiată de puterea rusă atacă producția difuzată de HBO.

Ce îi nemulțumește pe ruși cu privire la Chernobyl

Cum HBO e o companie americană, acesta a fost principalul motiv de atac. Ilya Shepelin, într-un editorial publicat de The Moscow Times, a spus că presa apropiată de Kremlin a declanşat o mică cruciadă împotriva seriei.

Komsomolskaya Pravda (KP), cel mai cunoscut ziar rusesc, a sugerat că Chernobyl este folosit de concurenţa centrului de energie atomică de stat din Rusia, Rosatom, pentru a macula imaginea ţării ca o putere nucleară. Un atac mai dur a venit de la Argumenty i Fakty. Serialul Chernobyl a fost descris drept „caricatură şi nu adevărul”.

„Nu mai lipsesc decât urşii şi acordeoanele!”, a comentat şi Stanislav Natanzon, prezentatorul canalului de ştiri Rossia 24.

În emisiunea de la canalul TV mai sus menționat a fost prezentat un articol din KP în care se arăta că serialul HBO greşeşte. Asta mai ales când arată că autorităţile sovietice au avut reţineri în cazul asumării responsabilității.

Anatoly Vasserman e un alt jurnalist care apără perioada sovietică și sare în ajutorul propagandei. El a afirmat despre serial că „dacă anglo-saxonii filmează ceva despre ruşi cu siguranţă nu va corespunde adevărului”.

Cum va încerca Rusia să prezinte altă imagine asupra momentului Cernobîl

În fine, cireașa de pe tortul propagandei ruse e decizia canalului NTV, conform Mediafax. A anunţat că deja filmează propriul serial bazat pe interpretarea faptelor de la Cernobîl. Shepelin a spus că premisa e asta: „CIA a trimis un agent la Cernobîl pentru a face un sabotaj”.

Alexei Muradov, regizorul acestei producții, a vorbit pe scurt despre asta: „O variantă susţine că americanii au infiltrat un agent la Cernobîl şi mulţi istorici nu neagă faptul că la data exploziei un agent al puterii inamice se afla în uzină”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: