Angajații unei centrale nucleare au legat calculatoarele la internet pentru a mina Bitcoin

Angajații unei centrale nucleare au legat calculatoarele la internet pentru a mina Bitcoin

Minarea criptomonedelor este destul de complicată, iar niște ucraineni au sperat că pot obține Bitcoin cu ajutorul unei centrale nucleare.

Un grup de angajați a conectat o centrală nucleară la internet pentru un scop puțin ciudat. Aceștia au vrut să folosească energia produsă de centrală pentru a putea mina criptomonede, iar pentru a putea face acest lucru au conectat părți ale rețelei interne la internet.

Cercetătorii investighează acum dacă aceștia au folosit această tactică pentru a pătrunde în rețeaua centralei nucleare în scopul minării de criptomonede precum Bitcoin sau pentru obținerea de informații despre sistemele acesteia sau date sensibile, legate de apărare.

Într-un raid organizat în interiorul centralei nucleare, Serviciul de Securitate al Ucrainei a descoperit mai multe computere și echipament special construit pentru minarea de criptomenede. Mai mulți angajați ai centralei au fost implicați în această schemă. Încă nu e clar dacă au fost implicați și cadre militare sau nu.

De ce e nevoie de ajutorul unei centrale nucleare pentru minarea de Bitcoin

Ca să minezi criptomonede, ai nevoie de o cantitate foarte mare de energie. Ca să-ți faci o idee mai bună cam cât de multă, experții au măsurat cam câtă energie consumă minarea criptomonedei Bictoin. Aceștia au ajuns la concluzia că reprezintă aproape 0,25% din întregul consum anual de energie electrică din lume. Acesta este și motivul pentru care grupul de ucraineni a văzut utilă contribuția unei centrale nucleare pentru minarea monedei Bitcoin.

Partea cea mai proastă e că prin conectarea acesteia la internet, securitatea cibernetică a centralei nucleare ar putea avea de suferit. Autoritățile ucrainene investighează acum o posibilă breșă de securitate.

Incidente similare, prin care angajații companiilor s-au folosit de astfel de surse de energie, precumm centrale nucleare, pentru a putea mina criptomonede precum Bitcoin. Au fost cazuri și în Rusia, Australia, dar și în România. Chiar un angajat al Institutului Național de Cercetare pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele a fost prins în timp ce folosea rețeaua institutului pentru a mina criptomoneda Monero.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: ZDnet