16 iul. 2019 | 10:41

Cele mai falsificate bancnote din România și cum deosebești banii falși

ACTUALITATE
Cele mai falsificate bancnote din România și cum deosebești banii falși

Banca Națională Română (BNR) a lansat un raport cu cele mai falsificate bancnote din România, anul trecut. Cum deosebești banii falși.

Infractorii falsifică euro, dolari sau lire sterline, dar unii aleg să falsifice și leii românești. Falsurile de bancnote românești au crescut anul trecut, comparativ cu 2017, cu un procent de 24%, până la 5902 de bucăți, conform raportului BNR.

Care este cea mai falsificată bancnotă? Cea de 100 de lei (5566 de bancnote falsificate), apoi cea de 50 de lei (298). Bancnota de 10 lei a fost și ea falsificată (28), dar și cea de 200 de lei (8) și cea de 500 de lei (2), însă nimeni nu s-a obosit să falsifice 5 lei sau 1 leu.

„Din numărul total de bancnote false, 253 au fost capturate de poliție în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a fi puse în circulație, iar 5.649 de falsuri au fost depistate în circulație (cu 905 bucăți mai multe decât în anul 2017)”, potrivit BNR.

Numărul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice în circulație a fost de 3,8 bucăți, față de 3,2 bucăți în anul 2017.

Cum deosebești banii falși de cei reali

Leu este una dintre valutele care nu prea se falsifică (valoarea ei nu este prea mare și are multe elemente de siguranță ceea ce o face greu de falsificat). Leul românesc se imprimă pe polimer, nu pe hârtie, ca în multe alte țări din Europa. Banii din polimer sunt mai greu de falsificat decât cei din hârtie.

În plus, bancnotele au elemente de siguranță care fac duplicarea lor dificilă. Un asemenea element este fereastra transparentă care are o altă formă pe fiecare tip de bancnotă. Mai avem firul de siguranță, dar și filigranul de pe bancnote, format din emblema băncii naționale și portretul de pe bancnotă.

De asemenea, pe bancnote mai există și o bandă iridiscentă pe care este înscrisă de șapte ori valoarea bancnotei. Bineînțeles, acestă informație este imprimată cu cerneală vizibilă numai în lumină ultravioletă. Dacă ești curios să afli mai multe despre elementele de siguranță ale leilor, atunci poți să arunci o privire peste secțiunea dedicată de pe site-ul BNR.