Cea mai mare teamă pe internet a tinerilor din România se lasă cu pierderi de bani

Cea mai mare teamă pe internet a tinerilor din România se lasă cu pierderi de bani
Sursa foto: freestocks.org / Unsplash

Există această relație la care poate nu te gândești prea des: tineri care le explică părinților sau bunicilor cum funcționează anumite tehnologii, de la telefon până la internet. Cei dintâi se tem însă că cei din urmă ar putea deveni prea ușor victime în mediul online.

Aproape o treime (31%) dintre părinții care nu sunt prea pricepuți într-ale tehnologiei și au copii la facultate recunosc că se confruntă zilnic cu dificultăți legate de tehnologie. Părinții din România recunosc în mai mică măsură că ar avea astfel de probleme, în absența copiilor. Doar 23%, iar un procent mai mic se înregistrează doar în Slovacia (circa 13%). În vremea în care membrii familiei au frecvent solicitări de tipul „poți reseta router-ul?” sau „poți să-mi configurezi mail-ul pe noul meu telefon?”, părinții pot descoperi că viața e mai dificilă fără ajutorul tinerilor.

O cercetare realizată de Kaspersky arată că 40% dintre studenții din România se tem că părinții lor ar putea fi victimele unor escrocherii financiare pe internet.

Ca idee, peste o treime dintre părinții (43%) care sunt novici în domeniul tehnologiei și au copii la facultate recunosc că i-au sunat pentru asistență tehnică de la distanță. Mai mult, 17% dintre acești părinți au declarat chiar că le lipsește suportul IT al copiilor lor mai mult decât compania lor, când nu sunt în preajma.

„Expertul” din familie e cel mai căutat

Tinerii și-au acceptat rolul de persoană la care se merge pentru sfaturi, 59% dintre studenții pricepuți la tehnologie spunând că li se cere adesea să-și ajute membrii familiei. Studenții sunt, de asemenea, în dilemă cu privire la cât de responsabili ar trebui să fie în a-și ajuta părinții. Deși mulți s-ar putea să nu-și dorească să fie deranjați, 59% dintre studenți au cel puțin o îngrijorare cu privire la capacitatea părinților lor de a face față sarcinilor tehnologice sau la riscul de a deveni victime ale fraudei când nu sunt în preajmă.

Procentul crește la 63% în rândul tinerilor, în general (respondenți între 17 – 34 de ani).

Procentul studenților din România cărora li se cere ajutor din partea membrilor familiei, în probleme de tehnologie este similar cu cel global, de 60%. În plus, teama principală a 40% dintre ei este că părinții lor vor fi victimele unor escrocherii financiare prin intermediul unor metode online, prin telefon sau prin vizite acasă.

Mai trebuie menționat că 65% dintre părinții care recunosc că nu știu multe despre tehnologie și au copii la universitate se bazează pe ajutorul membrilor mai tineri ai familiei pentru sprijin tehnic.

Cercetarea aceasta a fost realizată pe un eșantion de 11.000 de utilizatori din 13 țări, printre care și România.

Citește și: