Ce și-a asumat România față de SUA în legătură cu Huawei și 5G

Ce și-a asumat România față de SUA în legătură cu Huawei și 5G

Ultima vizită a lui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii s-a lăsat cu un memorandum despre 5G. Și despre Huawei, deși părțile implicate n-au menționat direct compania. Acum vedem ce scrie în acest document inițial secretizat.

În aparență, România s-a angajat să evalueze furnizorii de echipamente 5G, cum ar fi Huawei, Nokia sau Ericsson. Cel puțin aceasta este forma pe care a luat-o memorandumul discutat de Klaus Iohannis și Donald Trump în SUA. Acesta a fost făcut public de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaţionale.

Conform documentului, disponibil în limba engleză aici, România și SUA susțin nevoia respectării unor criterii criterii de evaluare a viitorilor furnizori de tehnologie 5G, de la Huawei până la jucători noi. Această evaluarea ar trebui să includă anumite elemente. De exemplu, furnizorul n-ar trebui să fie, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul gGuvernului unui alt stat. Și aici e o trimitere directă la Huawei.

Apoi, furnizorul ar trebui să aibă o structură a acționariatului transparentă, ocazie cu care Huawei e și nu e acolo. Totodată, furnizorul ar trebui să aibă o istorie de comportament corporatist etic. În plus, este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente. Practic, Huawei le-ar putea bifa pe toate, deși numele nu-i menționat în memorandum.

Noul guvern ar putea înfrâna planurile Huawei în România

Dincolo de ce-au discutat Iohannis cu Trump, a venit și Robert Strayer, adjunctul asistentului secretarului de stat american pentru afaceri internaționale, cu diverse completări. „Este importantă analizarea sistemului legal în țara de proveniență a vânzătorului, transparența acționariatului și practicile anterioare ale companiei care urmărește să furnizeze tehnologie 5G”, a afirmat acesta.

Pe 4 noiembrie, în Parlamentul, cabinetul Ludovic Orban va fi sau nu votat. Dacă acest cabine de guvernare va trece, în programul de guvernare se menționează că lansarea licitației pentru licențele 5G va respecta condițiile memorandumului. Astfel, Huawei se prea poate să nu ia parte.

Între timp, licitația 5G e aproape gata, dar mai durează.

Citește și:
Sursa: Profit.ro