17 oct. 2019 | 18:05

SUA învață România cum să nu dea tehnologia 5G pe mâna Huawei

ACTUALITATE
SUA învață România cum să nu dea tehnologia 5G pe mâna Huawei

Președintele Klaus Iohannis a mers, în august, într-o vizită oficială la Casa Albă. Nu s-a întors cu un anunț legat de o posibilă ridicare a vizelor, ci cu niște direcții clare din partea americanilor pe stilul „așa nu”. S-a întors însă cu un memorandum despre 5G și, implicit, Huawei.

Președintele Iohannis își anunța cu mare fast vizita oficială de la Casa Albă, din luna august. A avut discuții tete-a-tete cu omologul său mai excentric, Donald Trump, iar la final au avut o conferință de presă comună.

S-au pozat, și-au dat mâna, iar pentru președintele Iohannis a fost, la acea vreme, un boost de imagine binevenit înaintea campaniei pentru prezidențiale.

La Washington a fost semnat, însă, și un memorandum între SUA și România, referitor la tehnologia 5G. României i s-au trasat câteva linii stricte și, deși nu e menționat deloc numele Huawei, americanii i-au spus clar României cum să nu dea rețelistica 5G pe mâna chinezilor.

Ce nu trebuie să facă România cu Huawei și 5G

României nu i se spune negru pe alb că nu trebuie să lucreze cu Huawei. Dar i se spune cu cine nu trebuie să lucreze. Coincidență sau nu, la toate condițiile impuse s-ar încadra, sub o formă sau alta, exact chinezii.

„Suntem foarte entuziasmați în legătură cu potențiala colaborare cu România sub termenii acestui memorandum de înțelegere pentru a ne asigura că operatorii telecom din România și cetățenii beneficiază în totalitate de tehnologie 5G. Există trei principii importante cu privire la furnizorii de încredere în memorandum.  Este importantă analizarea sistemului legal în țara de proveniență a vânzătorului, transparența acționariatului și practicile anterioare ale companiei care urmărește să furnizeze tehnologie 5G.”
Robert Strayer, adjunctul asistentului secretarului de stat american pentru afaceri internaționale

Fără să facă referire la memorandumul semnat cu România, oficialul american a comentat și situația Huawei.

„Este important, atunci când vorbim despre furnizori de încredere și companii de încredere, să ne raportăm la criteriile menționate anterior: Are compania sediul într-o țară unde statul de drept și independența justiției sunt asigurate? Are o structură transparentă a acționariatului? Și are o istorie de comportament etic? Aș menționa, cu privire la Germania, că Huawei, spre exemplu, este sub acuzare penală în SUA cu privire la furtul de proprietate intelectuală de la T-Mobile, o subsidiară a Deutsche Telekom. Există un lung istoric de furt de proprietate intelectuală din partea Huawei și de încălcare a legilor privind corupția în toată lumea.”

Potrivit textului memorandumului, există câteva condiții pe care furnizorii trebuie să le îndeplinească. Practic, nu vor avea acces acei furnizori care:

  • Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
  • Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
  • Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente

Huawei este pusă la colț după ce președintele Trump a avertizat că gigantul are legături cu Guvernul de la Beijing și că poate fura secrete sensibile care țin de securitatea națională.

E motivul pentru Noua Zeelendă, Australia și, bineînțeles, SUA au anunțat că vor interzice Huawei la licitațiile pentru tehnologia 5G.

Prin Europa, însă, statele încă se mai gândesc. Un semnal puternic ar putea da Germania, care anunța recent că se arată dispusă să lucreze cu Huawei, în ciuda criticilor venite de la Washington.