04 sept. 2019 | 08:31

Ce se întâmplă după ce bei două pahare de alcool: consecințele la volan sunt îngrijorătoare

ACTUALITATE
Ce se întâmplă după ce bei două pahare de alcool: consecințele la volan sunt îngrijorătoare

Consumul de băuturi alcoolice înainte să te urci la volan continuă să fie o problemă majoră în România. Doar în această vară, aproximativ nouă mii de români au rămas fără carnet pentru că s-au urcat băuți la volan.

Condusul în stare de ebrietate este foarte problematic în țara noastră și cei mai mulți șoferi nu înțeleg consecințele gesturilor lor. La nivel global, România se află pe locul 10 când vine vorba de consumul băuturilor alcoolice. În 2018, din cauza acestei practici nesănătoase, au murit 72 de oameni pe șoselele de la noi și alte 343 au fost grav rănite.

Printr-un experiment realizat într-un mediu controlat, cercetătorii au încercat să afle cât de mult ne scade viteza de reacție în urma consumului de alcool. Testul a fost realizat pe 11 tineri și a implicat atât testarea puterii de concentrare, cât și a reacției, după două pahare de alcool.

Testul s-a desfășurat pe un circuit profesionist și a implicat supravegherea participanților de către mai mulți specialiști. Prima probă a fost testul în fața unui simulator al vitezei de reacție. Consecințele consumului de alcool s-au văzut imediat. “Iniţial, înainte să bea, în medie au reuşit să atingă 40 de becuri în 45 de secunde. După ce au băut, viteza de reacţie a scăzut cu 14%. Erau mai confuzi, privirea periferică a scăzut, erau mai distraţi şi mai lenţi.”, a explicat Silviu Toma, trainer condus defensiv.

Marea problemă cu consumul de alcool este în primul rând mentală. După ce bei, în timp ce mișcările pe care le execuți devin inexacte, tu ai mai multe încredere în abilitățile tale și dezvolți o falsă senzație de siguranță.  “De exemplu, ai un pieton în faţă, tu crezi că e la 3 metri, eşti sigur. În realitatea, omul e la un metru şi tu nu virezi de ajuns.”, a spus Toma.

Ajunși pe traseul cu obstacole, șoferii au fost cronometrați cât timp le-a luat să parcurgă întrega distanță, înainte și după ce au băut. “La a doua tură, timpul a crescut cu 20%. Unii erau mai lenti, alţii au atins şi jaloane, mult mai multe decât la prima tură.”, a explicat trainerul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele