13 aug. 2019 | 13:40

Ce se întâmplă când folosești funcția autocorrect pe telefon

ACTUALITATE
Ce se întâmplă când folosești funcția autocorrect pe telefon

E evident că tehnologia ne face viața mult mai ușoară, însă dacă ne bazăm prea mult pe ea am putea deveni mai înceți decât ne-ar plăcea.

Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în ziua de azi o reprezintă lipsa de timp pentru tot ceea ce avem nevoie sau vrem să facem. Asta ne face să ne grăbim constant, de multe ori și atunci când comunicăm.

Iar pentru că probabil și tu vorbești mai mult cu prietenii și familia la telefon sau pe rețelele sociale decât față în față, acest schimb de mesaje îți ocupă și el destul de mult timp. Procesul prin care scrii mesajele poate deveni greoi, așa că încerci să îl grăbești și pe el. Prescurtezi cuvinte pentru că acele câteva litere în plus ți se par infinite atunci când te grăbești să trimiți un mesaj rapid ca să poți să treci la următorul task pe ziua respectivă.

Cu ce ne ajută tehnologia

Tehnologia ne face viața mai ușoară în extrem de multe cazuri și vine în ajutorul tău și fix în această privință. Astfel, fie că îți sugerează cuvinte pe care le poți introduce cu o singură apăsare pe buton, fie că îți corectează litere mâncate sau în plus, fie că îți pune diacriticele (ca să-și dea celălalt seama că ai vrut să scrii „față”, nu „fata”), e evident că funcțiile de predicție sau autocorect sunt utile.

Totuși, n-ar strica să conștientizăm și cât de mult ne bazăm pe ele și dacă asta e tocmai bine pentru creierul nostru și felul în care comunicăm.

Felurile în care tehnologia face lucruri în locul tău sunt multe. Pe Gmail, de exemplu, există funcția de scriere intuitivă. Aceasta folosește învățarea automată pentru a-ți oferi sugestii de scriere pe măsură ce adaugi text. Sunt sugestii personalizate, adaptate la modul la care scrii de obicei care te ajută să scrii mailuri mai rapid. De asemenea, probabil cel mai utilizat instrument în comunicarea scrisă online îl reprezintă funcția de autocorect. Astfel, oricât de greșit ai scrie, funcția ajunge cumva la forma corectă și îți modifică automat textul.

Cum ne afectează funcțiile predictive creierul

Să luăm exemplul funcției predictive de pe Gmail. Ar putea totuși aceasta să modifice felul în care creierul nostru funcționează?

Cercetătorii spun că, în mod natural, creierul nostru face constant predicții. De exemplu, atunci când ascultăm pe cineva vorbind, anticipăm cumva finalul propoziției înainte ca interlocutorul s-o termine de zis. Sau gândește-te și când asculți o melodie cu versuri care rimează: de multe ori îți poți da seama în ce cuvânt se va termina versul înainte să fie cântat, chiar dacă nu ai mai auzit melodia respectivă înainte.

Totuși, lăsarea acestor predicții în grija tehnologiei ne-ar putea afecta creierul mai mult decât ne dăm seama.

Așadar, te obișnuiești să scrii doar câteva cuvinte și să lași apoi inteligența artificială să-și facă magia, fără să mai contribui prea mult. Deși pare o modalitate prin care îi poți da creierului o pauză (mai ales pentru că nu e o sarcină care să necesite extrem de multă concentrare), folosirea acestui instrument de completare automată te poate face mai leneș. Astfel, de fiecare dată vei aștepta ca altcineva să facă asta pentru tine.

De ce devenim mai proști din cauza autocorect

Fără îndoială, instrumentul e unul rapid și util. Probabil ți se întâmplă și ție să fii mai relaxat atunci când scrii un mesaj și să greșești în mod conștient un cuvânt pentru că știi că funcția de autocorect va fi acolo să rezolve problema în locul tău, fără să-ți mai bați tu capul.

Totuși, acest lucru ar putea avea efecte negative atât pentru cei mai tineri, care sunt încă în etapa de învățare, dar și persoanele mature. În ceea ce-i privește pe cei care încă învață cum se scrie șii vorbește corect, folosirea funcției de autocorect ar putea afecta procesul de formare al vocabularului. Și cei mai în vârstă pot fi afectați și pot uita astfel care sunt formele corecte ale a anumitor cuvinte pentru că nu se obosesc niciodată să le scrie, literă cu literă. Conștientizarea problemei ar putea veni în momentele în care n-o să mai ai la dispoziție instrumentul de autocorect sau atunci când vei fi nevoit să scrii de mână, cu pix și hârtie.

Astfel, scrierea ta va fi corectă atunci când trimiți un mesaj, însă e posibil ca tu să nu fii capabil să faci asta fără ajutorul tehnologiei.