Cât muncești ca român pentru iPhone 11 ca să știi dacă îți permiți unul

Cât muncești ca român pentru iPhone 11 ca să știi dacă îți permiți unul
12:23 25.09.2019

În 2019, avem un iPhone 11 cumva mai ieftin decât modelul similar de anul trecut și alte două la fel de scumpe ca iPhone Xs și Xs Max. Din 20 septembrie, toate trei sunt la precomandă. Iar din 27 septembrie vor fi livrate primele bucăți. Câte zile trebuie să muncești însă ca român ca să-ți permiți un astfel de telefon?

Cel mai ieftin telefon Apple de anul acesta este iPhone 11 de 64 GB. Este, totodată, un telefon pentru care au fost făcute câteva compromisuri, cum ar fi ecranul și lipsa unei camere cu zoom optic. Astfel, a doua cea mai bună alegere este iPhone 11 Pro de 64 GB.

O analiză realizată de Picodi a inclus prețurile din mai multe țări ale lumii, inclusiv Statele Unite ale Americii și România, ca să vezi unde ne situăm. Noul telefon al Apple nu are același preț peste tot, dar nici țările în care există interes nu au aceeași putere economică. Graficul de mai jos te lămurește.

Câte zile trebuie să lucrezi în România pentru iPhone 11

În România, un iPhone 11 Pro de 64 GB costă, în magazine, 5.400 de lei. La operatori poate fi un pic mai mare sau îl poți cumpăra la abonament. Astfel, acest calcul e doar pe prețul „la liber”.

În cazul românilor, conform Institutului Național de Statistică salariul brut este de 5.091 lei cu unul net de 3.119 lei. Astfel, un român trebuie să lucreze, statistic, 36,4 zile pentru noul telefon. Asta, desigur, fără a lua în considerare alte costuri de zi cu zi. E însă un câștig, dacă putem vorbi de așa ceva, pentru că timpul acesta a scăzut cu 5,3 zile față de 2018.

Ține cont că nu sunt luate în calcul zilele libere sau sărbătorile legale. Doar ziua lucrătoare și banii aferenți acesteia. Astfel, timpul real ar fi mai degrabă spre două luni.

Top 3 în acest clasament, unde trebuie să muncești cel mai puțin pentru un astfel de telefon, e compus astfel: Elveția, SUA și Luxemburg. În acestea, raportul dintre prețurile unui iPhone 11 Pro și un salariu obișnuit este cel mai convenabil. Statistic, un elvețian poate acoperi costul telefonului în 4,8 zile, un american în 5,8 zile, iar un luxemburghez în 6,7 zile.

Celălalt top 3, de la coada clasamentului, arată așa: Ucraina, Columbia și Kazahstan. În medie, un cetățean trebuie să lucreze 96,7 zile, 89,7 zile, respectiv 76,5 zilei.

Mai bine decât România stau următoarele trei țări: Ungaria, Polonia și Slovacia cu 35,1 zile, 31,8 zile, respectiv 31,7 zile.

Cât costă noile telefoane de la Apple în magazin

Am ales mai jos prețurile de la eMAG. La operatori sunt câteva diferențe în plus, dar aceștia mizează mai ales pe fidelizare și abonamente.

iPhone 11

iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro Max

iPhone 11 cat muncesti ca roman
Analiza Picodi pe țări, preț și zile de muncă
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Picodi
Etichete: