Cât de adevărat e că poți preveni cancerul dacă mănânci alimente bio

Cât de adevărat e că poți preveni cancerul dacă mănânci alimente bio

În ultima perioadă au apărut în spațiul public tot mai multe întrebări cu privire la consumul de alimente organice și capacitatea acestora de a reduce riscurile de cancer. În acest sens, un studiu vine să ne răspundă la întrebări.

Oamenii de știință au realizat un studiu care face parte din cercetarea franceză NutriNet-Santé și la care au luat parte aproximativ 70.000 de voluntari ce nu aveau cancer. La începutul studiului, sănătatea fiecărui participant a fost evaluată în fiecare an și a fost monitorizată pentru o perioadă medie de 4,5 ani. Iar rezultatele au arătat că cei care au avut cele mai bune scoruri cu privire la consumul de alimente ecologie, aveau un risc de cancer cu 25% mai mic.

Însă asta nu înseamnă că există o corelație între consumul de alimente organice și ratele mai scăzute de cancer, adică cel puțin nu una de tipul cauză-efect.

De ce cred oamenii că e o legătură între alimente și cancer

„Este posibil ca persoanele care aleg alimentele organice să fie, probabil, mai sănătoase, mai bogate și mai bine educate, toți fiind factori care influențează riscul de cancer. În același timp, ar trebui să iei în calcul că un stil de viață dezordonat – mișcarea fizică, fumatul etc – nu va fi șters cu buretele de o alimentație sănătoasă”, au declarat oamenii de știință.

Acesta este primul studiu care analizează asocierea dintre cancer și alimentele organice, iar din această cauză mai este nevoie și de alte cercetări pentru ca rezultatele studiului să fie confirmate și recunoscute.

De asemenea, cercetările anterioare au demonstrat faptul că aportul mai mare de fructe, legume și cereale integrale – indiferent de modul în care sunt cultivate – și scăderea consumului de carne roșie pot scădea riscul de apariție a cancerului. Așa că, dacă bugetul nu-ți permite să-ți cumperi numai alimente organice, poți apela cu încredere la fructele și la legumele obișnuite.

Citește și: