Casetele cu aterizarea pe Lună au fost vândute la licitație cu o sumă mare

Casetele cu aterizarea pe Lună au fost vândute la licitație cu o sumă mare

Aterizarea pe Lună a avut loc pe 20 iulie, 1969, iar NASA a avut grijă să înregistreze evenimentul pe casete, însă nu le-a păstrat bine, iar acum au fost vândute la licitație.

Buzz Aldrin și Neil Armstrong au ieșit din vehicul și au calcat pentru prima dată, în istoria omenirii, pe suprafața Lunii, iar acești primi pași au fost înregistrați de o cameră video, ce fusese montată chiar în afara trapei, astfel încât Aldrin să o poată porni și să stabilească o conexiune cu NASA, înainte ca Armstrong să facă primul pas pe Lună.

Camera trasmitea 10 cadre pe secundă către Parkes Observatory din Australia, iar acolo imaginile erau inregistrate pe o casetă video. Mai departe, imaginile au fost retransmise către Houston. În stilul clasic al omenirii, casetele originale din Australia au fost refolosite pentru ca alte imagini să fie înregistrate pe ele.

Casetele NASA cu aterizarea pe Lună, vândute pentru 1,8 milioane de dolari

Mai departe, castele originale din Houston au fost vândute, din greșeală, la o licitație în 1976 pentru 217,77 de dolari. Mii de casete au fost cumpărate de către Gary George, un stagiar pe vreme aceea la Johnson Space Center al NASA.

El a observat că trei casete erau inscripționate cu APOLLO 11 EVA/ July 20, 1969. Așa a dat norocul peste George și a obținut 2 ore de filmare cu aterizarea pe Lună pentru doar 217 de dolari. El a scos casetele la licitație și a reușit să obțină pe ele 1,8 milioane de dolari. Ăsta da profit!

Ce este special la aceste casete este că sunt singurele înregistrări de prima mână care au supraviețuit (s-au făcut și altele, însă calitatea nu este la fel de bună. Majoritatea înreigstrărilor din prezent au suferit pierderi de calitate video și audio de-a lungul anilor.

Și alte articole au fost vândute la licitație pentru câteva sute de mii de dolari. S-au vândut panouri de control originale, dar și prima și ultima pagină a planului de zbor pentru Apollo 11 pentru aproape 300.000 de dolari.

Citește și:
Sursa: Techcrunch