La baza canibalismului ar putea sta narcisismul uman

La baza canibalismului ar putea sta narcisismul uman

Aproape oriunde în lume canibalismul este considerat un act tabu, de violență incomensurabilă – și pe bună dreptate. Cercetătorii au descoperit mai nou că în anumite cazuri, bolile psihice îi pot face pe oameni să calce acest tabu în picioare.

Canibalismul patologic este extrem de rar și apare în rândul a două tipuri de oameni – pe de o parte, la cei care suferă de boli psihotice severă, iar pe de altă parte la cei care experimentează forme extreme de parafilie (adică dorințe sexuale ce pot fi satisfăcute doar prin activități periculoase), conform descoperirilor publicat în Journal of Forensic Science.

Autorii studiului au împărțit pacienții în două grupuri – unul al canibalilor cu schizofrenie puternică și altul al canibalilor cu trăsături sadistice și psihopatice adeseori asociate cu parafilia. Mai mult, s-a dovedit că toți au avut parte de copilării dificile, în care au fost expuși la abuzuri sexuale, violență în familie sau neglijare emoțională.

Astfel, cercetătorii au descoperit că acei canibali schizofrenici atacau și mâncau victimele ca o reacție extremă de auto-apărare în fața unei frici percepute de distrugere – fie ea fizică sau psihologică. Însă în rândul celorlalți canibali, actul atacului și mâncatului s-a dovedit a fi o metodă de a le mări stima de sine și de a-i detensiona. Se pare că „egoul și narcisismul sunt problema centrală, cu o dorință de a depăși frustrările adânc înrădăcinate printr-un act extraordinar”, potrivit studiului.

Cu toate astea, studiul a fost unul la scară mică. Cercetătorii au analizat doar cinci cazuri de canibalism, toate fiind realizate de bărbați. Așadar, descoperirile nu pot fi aplicate la modul general. Mai mult, fiecare caz este atât de complex din punct de vedere, încât mai e nevoie de ani de analize și studii. „Deși biografia, diagnosticul sau modul de relaționare ale pacienților acestora ar putea să dezvăluie motivele din spatele asaltului lor, natura actului rămâne un mister”, a conchis studiul.

Citește și:
Sursa: Live Science
Etichete: