Câinii pot detecta oamenii răi: cum au ajuns cercetătorii la această concluzie

Câinii pot detecta oamenii răi: cum au ajuns cercetătorii la această concluzie

Abilitatea câinilor de a-și proteja stăpânii în foarte multe circumstanțe a fost detaliată de multe ori. Până acum însă, nu a fost foarte clar cum funcționează ”intuiția” patrupedelor vizavi de o persoană rea sau periculoasă.

Relația dintre câini și stăpânii lor este una foarte specială. Aceasta a făcut subiectul mai multor studii în ultimele decenii, iar concluziile, de fiecare dată, au fost foarte interesante. În mod previzibil, variază de la o rasă la alta și mai sunt câteva variabile, dar totul pleacă de la simțul foarte precis al mirosului de la patrupede.

Cel mai recent studiu realizat de cercetătorii americani a arătat că un câine poate ține ură pentru o persoană care a fost rea cu stăpânul său, chiar dacă gestul din spatele setului de circumstanțe a fost minor. De exemplu, câinii au refuzat să primească un biscuite de la cineva care nu a vrut să deschidă un borcan pentru stăpânul lor.

Deși scenariul de mai sus funcționează pe un mecanism de cauză/efect, se pare că aceleași patrupede se pricep și să detecteze o persoană cu predispoziție agresivă, chiar dacă o întâlnesc pentru prima oară. Acest lucru este posibil datorită unei schimbări chimice în nivelul de feromoni emanați de o persoană care are intenții negative. E ca și cum transpiri pentru că te enervezi, iar un câine simte mirosul transpirației. Schimbarea de mai sus se petrece însă la un nivel semnificativ mai discret decât transpirația.

Această descoperire nu este deloc exagerată, în contextul în care, studii anterioare au ajuns la concluzia că patrupedele pot mirosi o scădere a insulinei din sânge, pot depista bolnavi de cancer și, nu în ultimul rând, pot mirosi droguri sau bombe. Când o persoană se comportă agresiv, compoziția creierului lor se schimbă într-un mod ce poate fi mirosit de către câini. Asta le permite să reacționeze la o potențială amenințare cu mult înaintea stăpânilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: