Biserica suspectată că a fraudat „cutia milei” cu aproape 100 miliarde de dolari

Biserica suspectată că a fraudat „cutia milei” cu aproape 100 miliarde de dolari
Ciprian Ioana
Ciprian Ioana
12:02 17.12.2019

Biserica lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă se află în mijlocul unui scandal de proporții. Autoritățile din SUA verifică o presupusă fraudă de 100 de miliarde de dolari.

Biserica lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă se află în mijlocul unui scandal de proporții în Statele Unite. Una dintre cele mai mari organizații religioase din lume, cu sediul în Salt Lake City, e acuzată de o fraudă uriașă. Prejudiciul s-ar ridica la aproximativ 100 de miliarde de dolari, potrivit The Washington Post.

Un fost manager al unui fond de investiții este cel care a depus o plângere la Fiscul american pentru a demasca practicile. El spune că reprezentanții Bisericii și-au însușit 100 de miliarde de dolari din donații și alte sume destinate scopurilor caritabile. De asemenea, au fost și evitate taxele către statul american prin diverse inginerii financiare.

Plângerea ar fi fost înregistrată de fiscul american la sfârșitul lunii noiembrie.

Fraudă uriașă în Biserica lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă

Cel care a decis să demaște totul este David A. Nielsen, care a lucrat până în luna septembrie ca senior manager al portofoliului de investiții din cadrul Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă. Practic, membrii acesteia ar fi profitat de legea americană, care spune că organizațiile non-profit și grupurile religioase sunt exceptate de la plata taxelor și a impozitelor. Cam cum se întâmplă și la noi cu Biserica Ortodoxă.

Divizia de investiții a Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, denumită Ensig, a fost înregistrată drept filială a acesteia, drept urmare a avut statul de organizație non-profit. Așa a fost exceptată de la plata taxelor.

Numai că trebuia să respecte și niște condiții: să investească numai în proiecte ale Bisericii, să se ocupe de proiecte culturale și de caritate. Ceea ce, spune fostul manager, nu a făcut. Așa că IRS – Fiscul american – e chemat acum să verifice cum „s-au evaporat” 100 de miliarde de dolari. La dosar sunt depuse și zeci de documente care ar demonstra faptele ilegale.

Biserica „bogaților”

Biserica lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă pare, la prima vedere, una dintre cele mai bogate organizații de acest fel din lume. Colectează, anual, aproximativ 7 miliarde de dolari anual de la membrii ei. Ceea ce donează mormonii e dat sub formă de cotizație. E similar cu ceea ce se întâmplă în organizațiile sindicale.

Membrii Bisericii donează, de regulă, 10% din venitul lor. Din cele șapte miliarde adunate anual, șase miliarde de dolari merg către activitățile de funcționare. Mai rămâne un miliard de dolari care merge către Ensign, adică divizia de investiții.  Din documentele prezentate, reiese că portofoliul acestei divizii a crescut de la 12 miliarde de dolari în 1997 la 100 de miliarde de dolari astăzi. Numai că niciun dolar n-ar fi fost investit, de fapt, acțiuni cu scopuri caritabile, așa cum ar fi trebuit.

Biserica lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă deține, de asemenea, imobiliare în valoare de miliarde de dolari.

„Dacă ai un fond de caritate care, de fapt, nu cheltuie niciun ban pentru aceste scopuri, atunci acest fond n-ar mai trebui să fie exceptat de la plata taxelor”, spune un fost șef din Fisc.

Dacă acuzațiile se dovedesc a fi reale, atunci ancheta ar putea zgudui din temelii Biserica lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă și ar fi unul dintre cele mai mari scandaluri din sânul organizației religioase.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: