08 apr. 2019 | 12:26

Ce beneficii trebuie să ofere companiile IT ca să atragă potențialii angajați

ACTUALITATE
Ce beneficii trebuie să ofere companiile IT ca să atragă potențialii angajați

Salariul este cel mai motivant element în alegerea unui job. Dar ce alte beneficii oferă companiile și care sunt cele mai dorite de angajații români.

Salariul este cel mai important element de luat în considerare atunci când te angajezi. Însă companiile trebuie să ofere și beneficii extrasalariale pentru a convinge potențialii angajați să-i aleagă. Acest lucru este valabil mai ales pentru companiile din domeniu IT, un sector unde cererea este mai mare decât oferta, ce trebuie să vină cu un pachet ofertant pentru a găsi oamenii potriviți.

Unele companii aleg să ofere beneficii standard, iar altele aleg să apeleze la platforme precum Benefitonline, ce funcționează ca un magazin online de unde angajații își pot alege singuri ce beneficii vor, în cadrul unui buget.

Pe acestă platformă sunt aproape 120.000 de angajați din România, adică 3,5% din numărul total de angajați din mediul privat.

Acești angajați provin de la 250 de companii din țară. Pe platformă sunt prezenți 1800 de furnizori ce oferă în jur de 3000 de beneficii.

Care sunt beneficiile cele mai căutate de români

Cel mai accesat beneficiu este tichetul de masă (58% din totalul beneficiilor) deoarece este util și compania este scutită de taxe. Următorul cel mai căutat beneficiu sunt cadourile ca vouchere și tichete de la retaileri precum eMAG, H&M și așa mai departe.

Alte beneficii căutate sunt cadourile de ocaziile speciale (Crăciun, Paște etc), apoi tichetele de transport și voucherele pentru turism intern.

Cei din industria IT&Software apreciază cel mai mult beneficiile (excluzând tichetele de masă) de tip cadou, apoi cele de sport (abonament la sală, de ex), apoi interesul se îndreaptă către pensiile private, turism intern, transport și telecom & electro IT. Față de anul trecut, IT-iștii au început să fie mai interesați de sport și de pensiile private și le-a scăzut interesul pentru tichete de transport.

Adrian Sârbu, manager operațional Benefit Online, este de părere că bătaia este mare pe angajați în domeniul IT și asta se vede în beneficiile acordate de companii. „Sigur, companiile IT nu pot să ofere cadouri extravagante precum o vacanță în Maldive, ci doar beneficiile standard de pe platformă. Totuși, se poate observa că bugetul companiilor IT oferit pentru beneficiile angajaților este mai mare decât altor companii din alte domenii. De asemenea, angajații din domeniul IT sunt mai interesați de viitor și aleg să investească în pensii private”.

Per total, interesul pentru benefiiciile imediate este mult mai mare decât beneficiile pe termen lung precum pensiile private. Și, în general, tinerii sunt mai interesați de cadouri decât în a investi într-o pensie privată.

„Interesul pentru pensia privată este încă redus în România. Tinerii aleg beneficiile imediate precum tichetele de masă, cadourile. După 30 de ani, interesul pentru pensiile private. Ține și de educație. Pensiile private au apărut abia acum câțiva ani de zile. Gradul de penetrare o să crească, însă în timp”, spune Stelian Bogza, cofondator Benefit Online.