Bărbatul cu o memorie incredibilă: își aduce aminte fiecare zi din viața sa

Bărbatul cu o memorie incredibilă: își aduce aminte fiecare zi din viața sa

Povestea bărbatului care-și poate aduce aminte fiecare zi, cu detalii incredibile, din viața sa. Unii cred că este o minune, alții un blestem.

Bon Petrella își poate aduce aminte orice moment din trecutul său. Acest tip de memorie este numită memorie autobiografică superioară și există în jur de 60 de persoane în lume care au acest timp de memorie. „Este ca și cum ai avea o mașină a timpului și te poți întoarce într-un moment specific al unei zile și mă simt ca și cum retrăiesc acel moment. Este foarte visceral”, spune Bob Petrella.

El explică faptul că această memorie îl ajută „să se întoarcă în timp” la anumite momente și asta îl ajută în unele cazuri, ca atunci când era îndoilat. „Este foarte terapeutic să te poți reîntoarce la aceste amintiri. Simțeam că încă mai sunt în viață”.

Petrella spune că nu simte pierderea la fel ca ceilalți oameni pentru că el simte că-și poate aduce aminte orice zi sau moment petrecut alături de aceea persoană.

Ce înseamnă să îți aduci aminte fiecare zi din viață

Pentru alții această boală este o problemă. „Dacă-mi amintesc de un incident ce s-a întâmplat la vârsta de trei ani, răspunsul meu emoțional este al unui copil de trei ani, chiar dacă mintea mea este de altul”, povestea o femeie pentru BBC în 2017. Această disparitate poate duce la confuzie și anxietate.

Nima Veiseh, o altă persoană cu acest tip de memorie, spune că el nu are luxul de a uita și el chiar trebuie să ierte o anumită persoană care-i face rău într-un fel, iar asta l-a făcut să fie mai blând și mai tolerant.

Cum de se întâmplă asta? O teorie spune că toți oameni dețin aceste informații în minte, doar că majoritatea dintre noi nu o pot accesa.

Astfel de persoane își pot descrie toate zilele, cu la fel de multe detalii, precum o persoană obișnuită ar putea descrie ziua precedentă.

Bob Petrella este profesor la facultate și predă scenaristică, iar pentru el este foarte ușor să-și aducă aminte replicile dintr-un film și este nevoie să citească un scenariu o singură dată. Ca un exercițiu de imaginație, Bob a creat o echipă de baschet fictivă, cu jucători fictivi, ce juca meciuri împotriva unor echipe reale. A păstrat acest joc, în capul său, timp de 50 de ani.

Citește și:
Sursa: BBC
Etichete: