Avertisment CNAIR | Cum să te ferești de înșelătoria cu plata rovinietei

Avertisment CNAIR | Cum să te ferești de înșelătoria cu plata rovinietei

Pe internet circulă o țeapă legată de plata rovinietei. Iar CNAIR a transmis un mesaj de avertisment în acest sens, ca să nu cazi în plasă.

CNAIR – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – atrage atenția asupra unei înșelătorii care circulă pe internet. Practic, e vorba de un site apărut peste noapte și care le promite șoferilor că pot cumpăra de acolo roviniete.

Platforma nu are autorizație pentru a vinde așa ceva, atrage atenția CNAIR. Compania susține că site-ul cu pricina este „ www.rovinietaro.ro”.  În acest context, CNAIR îți recomandă să cumperi rovinieta numai de la distribuitorii autorizaţi, ale căror puncte de distribuţie/portaluri web autorizate se regăsesc pe site-ul oficial al CNAIR – adică AICI.

Ce este rovinieta, taxa de drum obligatorie

Rovinieta e cunoscută drept taxa de drum obligatorie pe care trebuie să o plătești când circuli pe drumurile naţionale din România. Șoferii prinși că circulă fără rovinietă primesc automat amenzile acasă, din moment ce pe toate drumurile naționale sunt instalate camere de luat vederi.

Autoturismul este automat înregistrat și, în cazul în care circulă fără rovinietă, șoferul poate fi amendat.

Rovinieta se poate cumpăra pentru mai multe perioade de valabilitate de: o zi, șapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. Amenzile pentru cei prinși fără rovinietă sunt extrem de mari: sunt cuprinse între  250 și 4.500 de lei. În cazul autoturismelor, amenzile sunt cuprinse între 250 și 500 lei, dar cresc exponențial cu dimensiunile autovehiculelor mai mari.

Ar mai fi de știut și perioada în care se prescriu faptele, perioadă care a scăzut de la șase luni la patru luni. Astfel, dacă ești prins fără rovinietă și procesul verbal nu a fost încheiat în termen de cel mul patru luni de la data la care ai fost surprins, amenda nu se va mai aplica. Până acum, prescrierea faptei intervenea în jumătate de an.

E important, așadar, să verifici cu atenție data la care a fost încheiat procesul verbal, pentru a nu avea surprize.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: