07 aug. 2019 | 16:00

Cum să-ți aranjezi biroul ca să fii mai productiv la job sau acasă

ACTUALITATE
Cum să-ți aranjezi biroul ca să fii mai productiv la job sau acasă

Te-ai întrebat vreodată dacă obiectele de pe biroul tău te-ar putea împiedica să fii productiv? Experții îți spun cum ar trebui să-ți aranjezi biroul.

Experții sunt de părere că un birou aglomerat și prost organizat îți poate afecta productivitatea. Îți este mai greu să găsești obiectul de care ai nevoie dacă ai un birou dezorganizat și te-ar putea distrage de la ceea ce ai de făcut.

„Dezordinea te poate distrage incredibil de mult. Oamenii cred că se îmbină cu fundalul, dar nu este chiar așa. Trebuie să știi ce să păstrezi și ce nu păstrezi pe biroul tău”, spune Alexis Haselberger, coach de management și leadership.

Un studiu realizat la UCLA arată că atunci când oamenii se află într-un spațiu aglomerat și dezorganizat le crește nivelul de cortizol și astfel crește și nivelul de stres. Aglomerarea de obiecte îți supraîncarcă simțurile, ceea ce te face să te simți stresat și neliniștit. Asta te poate distrage de la ceea ce ai de făcut sau îți poate afecta capacitatea de concentrare.

Gândește-te că, în medie, un american pierde 2,5 zile pe an căutând un anumit obiect pe care a uitat unde l-a lăsat. Deci e foarte important să faci curățenie.

Ce trebuie să ai pe biroul de la serviciu

Doar lucrurile esențiale. Ar trebui să ai computerul, mouse-ul și o tastatură, dar și obiecte cu care lucrezi în mod regulat (capsator etc). Ar fi ideal să ai un carnet sau o agendă ca să-ți notezi ideile și să ai o cană sau un recipient pentru lichide (e important să te hidratezi).  Și atât. Orice altceva ar trebui să dispară. Dacă biroul are sertare atunci alte obiecte ar trebui ascunse acolo. O suprafață curată te ajută să te concentrezi mai bine.

Primul lucru care trebuie să dispară de pe birou este chiar telefonul tău. Sunetele și notificările nu te lasă să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Cel mai bine este să-l pui într-un sertar și să-l verifici doar la anumite intervale de timp.

Scapă de foile de hârtie și poate ar trebui să ascunzi și notițele care-ți indică ceea ce ai de făcut. E bine să te concentrezi pe un singur lucru apoi să treci la următorul.