Apple, păcălită să dea gratis telefoane de aproape un milion de dolari

Apple, păcălită să dea gratis telefoane de aproape un milion de dolari
Teodora Tudosie
Teodora Tudosie
10:29 05.04.2019

După țeapa pe care și-au luat-o Facebook și Google, când au dat pe degeaba peste 120 de milioane de dolari, e rândul Apple să fie păcălită.

Doi chinezi, studenți în statul american Oregon, au reușit să păcălească Apple cu o sumă care a costat compania puțin sub 900.000 de dolari. Trucul se bazează pe telefoane contrafăcute și exploatarea politicii de returnare a companiei.

La începutul lui 2017, studenții vin din China în Statele Unite cu câteva sute de telefoane contrafăcute după ei. Susțin că telefoanele nu vor să pornească și le trimit către Apple pentru a le repara sau pentru a primi un înlocuitor. În majoritatea cazurilor, compania chiar le trimite iPhone-uri adevărate în locul falsurilor.

Dar toată schema studenților e mai complicată și nu se oprește aici. Aceștia trimit apoi iPhone-urile reale înapoi în China, unde reușesc să le vândă pentru profit. Un asociat al celor doi transferă banii mamei unuia dintre studenți iar aceasta îi depune în contul fiului ei din Statele Unite.

Cum au reușit să țepuiască Apple

Schema a funcționat în principiu pentru că angajații Apple Store nu au putut verifica autenticitatea telefoanelor. Asta din cauza faptului că dispozitivele nu se aprindeau, potrivit Homeland Security. Studenții au pretins că produsele erau încă în garanție și beneficiau de o posibilă înlocuire a telefoanelor. Aparent, angajații Apple nu le-au cerut acestora vreo dovadă de cumpărare.

Primul, Yangyang Zhou, a adus telefoanele false în Statele Unite în 2017. Complicele său, Quan Jiang, era responsabil cu schema legată de garanții. A încercat să profite de garanție de peste 3.000 de ori iar Apple i-a oferit un iPhone nou în aproape jumătate din cazuri. La valoarea estimată de 600 de dolari per telefon, compania a pierdut aproape 900.000 de dolari în urma manevrei.

Cei doi susțin că nu știau că telefoanele erau contrafăcute. Niciunul dintre ei nu este momentan în custodia poliției.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: The Verge
Etichete: