28 ian. 2019 | 18:17

Cum a pierdut Apple în fața chinezilor șansa la un iPhone revoluționar

ACTUALITATE
Cum a pierdut Apple în fața chinezilor șansa la un iPhone revoluționar

De fiecare dată când Apple anunță un iPhone, opțiunile noi și cât de cât însemnate sunt prezentate cu fraza: „în premieră pe un iPhone”. Vor mai fi numeroase astfel de momente, dar la un capitol Apple a pierdut în fața chinezilor.

Primul iPhone a fost revoluționar față de tot ce exista pe piață. N-avea decât patru butoane – Power, Home și două de volum, avea un ecran mare și tactil mai precis decât oricare altul, iar browserul și celelalte aplicații funcționau mai bine decât versiunile similare de pe alte telefoane. Apoi, a avut App Store – un magazin cu aplicații mai eficient, structurat și profitabil decât altele.

De atunci până acum au trecut 12 ani și iPhone a cam rămas în urmă față de piață.

Cel mai bine se vede asta cu două telefoane pregătite de companii din China: Meizu Zero și Vivo Apex (2019). Cel dintâi a recurs la un eSIM ca să nu mai fie nevoie de slot pentru SIM, iar încărcarea se face wireless. Desigur, transferul de date se face prin internet. Cel de-al doilea se încarcă printr-un port magnetic tocmai ca să poți transfera și date prin cablu. Ambele telefoane sunt lipsite de butoane – nici de volum, nici pentru altceva.

Ce legătură au aceste telefoane cu Apple? N-ar fi avut niciuna, erau doar încercări ale chinezilor de-a se face remarcați. Doar că în vara lui 2018 a apărut o investigație a Bloomberg despre de ce întârzie AirPower, dispozitivul prin care Apple voia să-ți încarci wireless ceasul, telefonul și căștile AirPods. Toate în același timp.

Odată cu acea investigație s-a aflat și că Apple lucrează – visează? – la un iPhone fără butoane. Ce-i drept, e aproape de așa ceva. Până acum, Apple a redus dimensiunea portului către cel din prezent (primul reversibil, înainte de USB-C), a renunțat la mufa pentru căști și iPhone Xs n-are decât un buton principal și două de volum. Mai mult, a introdus opțiunea dual SIM pe noile telefoane printr-un eSIM, așa că pasul către cartela electronică nu-i mare.

Mai mult, Apple încă folosește tehnologia 3D Touch pe telefoanele high-end. Asta presupune că poți apăsa pe ecran și asta să funcționeze ca un buton virtual. E un mecanism similar pe Apple Watch, e unul pe touchpad pe MacBook, dar a fost și pe iPhone 7 și iPhone 8 – butonul Power cu scanner de amprente integrat.

Proiectul unui iPhone fără butoane și fără porturi e pe masa inginerilor companiei. Chiar de la iPhone X Apple a luat în calcul ideea, doar că nu era fezabil atunci. Viteza de încărcare pe sistemul wireless nu era la fel de mare ca prin cablu, iar abordarea Vivo Apex cu port magnetic nu-i cea mai „finuță”. În fapt, Apple avea un conector de tipul acesta pe laptopuri până să treacă la USB-C.

Apple încă are un avantaj pentru un iPhone revoluționar (poate în 2021?)

În 2019, Apple va avea un design schimbat pentru noul iPhone. Dacă face pasul anul acesta către un telefon fără porturi și fără butoane, înseamnă că AirPower e gata. Ar însemna, totodată, că a întârziat doi ani cu acest dispozitiv și a promis ceva fără capacitatea de-a livra. Totuși, e puțin probabil să facă asta acum, în toamnă.

Totodată, Apple lansează câte un iPhone nou și semnificativ îmbunătățit la fiecare doi ani. Astfel, dacă anul acesta nu va avea un iPhone revoluționar, sunt slabe șanse ca asta să se întâmple în 2020. Rămâne, deci, un teoretic 2021 pentru un iPhone lipsit de butoane.

De ce încă are Apple un avantaj? Ei bine, așa cum a demonstrat-o cu încărcarea wireless, crestătura în ecran, navigarea prin gesturi în sistemul de operare și aplicații, camerele duale sau AirDrop – și altele, funcționalitățile altora devin de mass market abia când Apple intră în hora noutăților.

Încă nu e clar cât va mai continua tendința asta, dat fiind că Oppo, Vivo, Huawei sau Samsung sunt rivali care aruncă pe piață mai multe idei radicale decât compania americană.

Sigur, Apple nici nu s-a grăbit vreodată să creeze precedente cu iPhone – în afară de primul model și câteva alte opțiuni: Face ID, 3D Touch sau designul unibody (carcasă care nu-ți permite accesul la baterie). Chiar și așa, „în premieră pe un iPhone” ar putea deveni, foarte ușor, o frază de tipul: „în întârziere pe un iPhone”.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele