Amintirile traumatizante ar putea fi șterse cu această tehnică

Amintirile traumatizante ar putea fi șterse cu această tehnică

Cu siguranță fiecare dintre noi are câteva amintiri neplăcute de care ar vrea să scape. Ei bine, acest lucru va fi posibil cu ajutorul noii tehnologii cu laser create de experți.

Se pare că specialiștii de la University of Toyama au descoperit o modalitate inedită prin care ar putea manipula neuronii din creierul șoarecilor, să elimine amintirile neplăcute. Această metodă ar putea fi folosită pentru a trata sindromul de stres posttraumatic în cazul oamenilor.

Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorii au  indus șoarecilor amintiri care să le dea o stare de frică. Inițial, aceștia au fost antrenați să asocieze durerea cu gustul, iar apoi să asocieze un ton audio cu un șoc electric.

Aceste două amintiri au fost legate, prin asocierea gustului cu tonul audio, cauzându-i să se blocheze de teama șocului electric. Cercetătorii au folosit o tehnică numită optogenetică, ce se bazează pe lumină pentru a bloca neuronii activați în timpul amintirilor, astfel că cele două amintiri neplăcute nu mai erau conectate una de cealaltă.

Astfel, oamenii de știință au reușit să dezactiveze amintirea neplăcută din creierul șoarecilor, însă fără a o șterge de tot. Iar acest lucru este mai mult decât spectaculos, mai ales având în vedere că ștergerea completă a amintirilor poate dăuna pacienților care suferă de sindromul de stres posttraumatic. În principiu, metoda ar putea fi folosită pentru decuplarea oricărei amintiri uzuale ce este legată de una dureroasă, fără să fie afectată memoria individuală.

„Amintirile emoționale sunt legate de amigdala creierului, doar că mecanismele ce controlează memoria sunt încă învăluite în mister, a declarat Sumantra Chattarji, un expert în memorie de la National Centre for Biological Sciences. În plus, ea mai spune că tehnica oamenilor de știință de a manipula amintirile este absolut spectaculoasă.

Citește și:
Etichete: