21 oct. 2019 | 08:18

Amazon vinde mâncare expirată: cât de greu este să monitorizezi vânzătorii terți și depozitele gigant

ACTUALITATE
Amazon vinde mâncare expirată: cât de greu este să monitorizezi vânzătorii terți și depozitele gigant

La fel ca eMAG, dar cu mult timp înainte, Amazon permite terților să comercializeze produse prin platforma sa. Asta nu înseamnă însă că acei vânzători oferă același control al calității precum gigantul american.

Fără să te chinui prea mult, poți să cumperi mâncare expirată de pe Amazon, iar aceasta pare să fie o problemă majoră pentru cel mai mare comerciant online de pe planetă. Un raport detaliat al CNBC atrage atenția asupra modului complet ineficient în care vânzători terți de pe Amazon își monitorizează și filtrează alimentele pe care le comercializează. Din acest motiv, ajung să vândă mâncare expirată de câțiva ani.

La ora actuală, poți să cumperi prăjituri de tip brownie de la Hostess care au expirat de un an sau ceaiuri Teavana care nu se mai produc din 2017. Aparent, amploarea problemei este atât de mare încât 40% dintre toți vânzătorii terți de alimente de pe Amazon au avut mai mult de cinci review-uri negative derivate din alimente expirate. Analiza a fost realizată de compania 3PM.

Amazon contribuie la această problemă prin modul în care are organizat site-ul. De cele mai multe ori, nu este foarte clar de la cine cumperi produsul și dacă este sau nu proaspăt, atunci când este comercializat de mai mulți vânzători.

După numeroase rapoarte negative, Amazon a eliminat câteva anunțuri de vânzare de pe site, dar procesul este cât se poate de lent și ineficient. Un purtător de cuvânt al companiei conduse de Jeff Bezos a menționat pentru CNBC că fiecare comerciant este obligat să respecte atât legile în vigoare, cât și regulamentul Amazon, pentru a activa pe platformă. În privința produselor vândute, ar trebui să aibă o garanție de cel puțin 90 de zile. De la teorie până la practică există însă o cale lungă.

Pentru a remedia problema parțial, Amazon folosește o combinație de analiză umană și algoritmi de inteligență artificială. Astfel, este analizat feedbackul cumpărătorilor și sunt etichetate produse și vânzători care încalcă regulile. Asta nu înseamnă însă că produsele expirate nu continuă să ajungă la cumpărători.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele