Aleea pentru biciclete care strălucește pe întuneric ne trebuie și în România

Aleea pentru biciclete care strălucește pe întuneric ne trebuie și în România
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
09:11 24.08.2019

În cazul în care ți-ai făcut un obicei din a merge seara cu bicleta pe străzi sau prin parc, o alee iluminată solar te-ar ajuta enorm ca să fii în siguranță. În plus, te-ar ajuta să eviți pietonii.

O alee pentru bicicliști care strălucește pe întuneric a fost dezvăluită de curând în Polonia. Aceasta generează o lumină albastră pe timpul nopții, după ce s-a încărcat de la soare pe timpul zilei. Proiectul a fost introdus în localitatea Lidzbark Warminski.

Pe tot parcursul nopții, dacă vei călători în orășelul polonez cu bicicleta, vei fi în siguranță, chiar și dacă te deplasezi prin zone fără iluminat stradal. Aleea fascinantă face parte dintr-un proiect mai mare menit să faciliteze plimbările până la lacul Wielochowskie, aflat în preajma localității.

Poland-Unveils-Glow-In-The-Dark-Bicycle-Path-That-Is-Charged-By-The-Sun-4

Partea de design a noii alei a căzut în sarcina companiei europene TPA Sp. z o.o. Scopul principal a fost evitarea accidentelor din rândul bicicliștilor și al pietonilor. Pavajul neobișnuit conține particule sintetice intitulate luminofori. Acestea absorb energia de la soare și o eliberează ulterior, pe parcursul nopții, timp de aproximativ 10 ore.

”Materialul pe l-am folosit pentru pistă oferă lumină pentru peste 10 ore. Asta înseamnă că drumul poate radia pe parcursul întregii nopți și reacumulează lumină a doua zi.”, a explicat Igor Ruttmar, președintele TPA.”Sperăm că aleea luminoasă pentru biciclete va ajuta la prevenirea accidentelor pe parcursul nopții în rândul pietonilor și bicicliștilor. Reprezintă o problemă aici în Polonia, mai ales în zone mai îndepărtate de orașe, care sunt mai întunecate și greu de identificat pe parcursul nopții.”, a adăugat el.

Prin prisma faptului că folosește energie solară, această construcție este și prietenoasă cu mediul înconjurător, o particularitate foarte importantă în 2019. Culoarea albastră a fost aleasă pentru a complementa mediul înconjurător și pentru a nu te orbi pe parcursul nopții. Dintr-un punct de vedere, pare că face parte din decor. Momentan, doar vreo 100 de metri sunt luminați prin această soluție inovativă, dar în funcție de cum va rezista după iarnă, proiectul va fi extins. Poland-Unveils-Glow-In-The-Dark-Bicycle-Path-That-Is-Charged-By-The-Sun-5

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: