25 oct. 2019 | 16:41

Qatar se răcorește cu aerul condiționat în exterior, iar asta dăunează întregii planete

ACTUALITATE
Qatar se răcorește cu aerul condiționat în exterior, iar asta dăunează întregii planete

În România a venit toamna, însă alte state încă se confruntă cu temperaturi exagerate, iar una dintre ele a pornit aerul condiționat în exterior ca să rezolve problema.

În Orientul Mijllociu este foarte cald în prezent, iar statul Qatar are de-a face cu temperaturi uriașe. În statul asiatic, cetățenii se confruntă pe timpul nopții cu temperaturi de aproximativ 32 de grade, iar ziua acestea ajung la peste 48 de grade Celsius. O astfel de situație cere măsuri disperate, așa că oamenii au recurs la o modalitate destul de ciudată pentru a se răcori: au dat drumul la aerul condiționat afară.

Astfel, Qatar a instalat sisteme de aer condiționat în locuri publice, cum ar fi stadioane și mall-uri în aer liber sau chiar în piețe.

Ce probleme ar putea ridica aerul condiționat pornit în exterior

Soluția pe care cei din Qatar au găsit-o ar putea părea una ingenioasă, însă aceasta ar putea avea implicații negative asupra mediului înconjurător. Astfel, deși cetățenii satului s-ar putea răcori temporar prin această metodă, ar putea avea de suferit pe termen lung.

Problema constă în sursa de energie de care aerul condiționat are nevoie pentru a funcționa. Statul asiatic folosește combustibili fosili pentru a genera electricitate. Astfel, arderea acestora produce emisii de carbon care contribuie la accelerarea încălzirii globale care, de altfel, este exact motivul pentru care în Qatar este atât de cald. Astfel, în timp ce statul încearcă să-și răcorească cetățenii, ar putea crește fără să vrea temperaturile pe termen lung.

În afară de Arctic, Qatar este una dintre zonele care se încălzește cel mai drastic în lume, spune Zeke Hausfather, om de știință care studiază datele climatice. „Schimbările de acolo ne pot arăta la ce se poate aștepta restul lumii dacă nu iamăsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră”, mai adaugă acesta.