De ce avem nevoie de adezivul care se dezlipește într-un câmp magnetic

De ce avem nevoie de adezivul care se dezlipește într-un câmp magnetic

Cercetătorii au dezvoltat un tip de adeziv care se topește într-un câmp magnetic, iar acest lucru ar putea fi de folos planetei.

Toate dispozitivele pe care le folosești, de la telefoane mobile, la cuptoare cu microunde, până la bordul mașinii tale, toate sunt asamblate cu ajutorul adezivului. Aceasta este substanța care ține conectate toate componentele unui obiect. Avantajele folosirii sale sunt multiple: în primul rând, să lipești obiecte cu adeziv este foarte rapid și ieftin.

Totuși, problema începe atunci când nu mai ai nevoie de aceste obiecte și vrei să scapi de ele. De multe ori, consistența adezivului face ca dispozitivele să nu poată fi dezmembrate pentru a le putea recicla. Astfel, acestea ajung la groapa de gunoi.

În acest sens, cercetătorii au venit cu o soluție care ar putea contribui la rezolvarea problemei.

De ce e nevoie de adeziv care se poate topi

Oamenii de știință au descris într-o nouă lucrare adezivul pe care poate dispărea în mai puțin de un minut. Astfel, dezmembrarea obiectelor devine mult mai ușoară.

Totul funcționează destul de simplu. Noul tip de adeziv conține particule minuscule de metal. Astfel, atunci când acesta este introdus într-un câmp electromagnetic, se topește aproape instantaneu, iar obiectele se dezmembrează automat.

O sursă de alimentare conectată la un inductor creează câmpul electromagnetic. Acesta produce căldură în particulele de metal din adeziv, care se topește. Astfel, materiale pe care le unea anterior sunt separate.

„În doar 30 de secunde, putem dezlipi obiecte folosind un câmp magnetic relativ slab”, spune Dr. Barnaby Greenland, unul dintre cercetători.

Acesta funcționează pentru a lipi tot felul de materiale: de la plastic sau lemn, până la metal. De asemenea, este aproximativ la fel de puternic ca adezivii folosiți la nivel industrial.

Acest lucru este extrem de util pentru reciclare. În acest fel, materialele din care sunt alcătuite diverse obiecte pot fi refolosite și nu vor mai fi pur și simplu aruncate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Phys