07 iul. 2019 | 08:54

Acoperișul de pe Cernobîl îți arată că pericolul nu s-a sfârșit nici acum

Generalist
Acoperișul de pe Cernobîl îți arată că pericolul nu s-a sfârșit nici acum

Pentru a curăța rămășițele dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986, a fost nevoie de decenii întregi de muncă, iar treaba nu s-a terminat.

Explozia a reprezentat cel mai cumplit accident nuclear din istorie, iar la asta a contribuit și birocrația și secretomania URSS. Iar dacă la dezastrele naturale – cum sunt inundațiile și cutremurele – dezastrul propriu-zis se termină odată ce ele se opresc, la un accident nuclear efectele rămân mult timp după.

Au trecut mai bine de 30 de ani de la explozie, dar oamenii încă mai muncesc pentru a menține sub control efectele periculoase, după cum arată și documentarul „Building Chernobyl’s Mega Tomb”. Acoperișul uriaș construit pentru a acoperi rămășițele radioactive este de-a dreptul impresionant, însă rămășițele cu pricina vor rămâne acolo mai mult timp decât acoperișul. Pentru a îndepărta ruinele radioactive și a face zona locuibilă ar putea fi nevoie, în cel mai bun caz, de multe decenii.

Dezastrul a lăsat în urmă 200 de tone de materiale extrem de radioactive, toate expuse. Acoperișul care a fost construit peste acestea a fost denumit Sarcofagul. Însă acesta a fost construit peste fostul reactor nuclear fără vreo fundație reală. A fost făcut în grabă, motiv pentru care 30 de ani mai târziu, a ajuns să se deterioreze.

În documentarul „Building Chernobyl’s Mega Tomb”, problema cu înlocuirea Sarcofagului o constituie radiațiile. Întregul sit este prea radioactiv și va continua să fie mult timp. Planul inginerilor este să construiască două jumătăți de arc din oțel, înalte cât 30 de etaje, iar apoi să le monteze deasupra fostului reactor astfel încât să îl acopere. Însă acest dom va rezista doar un secol – incomparabil dacă stăm să ne gândim că radiația din Cernobîl va mai rezista cel puțin 20.000 de ani, conform experților.

Odată construit al doilea Sarcofag, niște macarale robot din interiorul său vor dezmembra fostul Sarcofag și vor muta rămășițele într-un loc sigur. Un lucru este însă cert – Cernobîl va rămâne o amenințare, într-o măsură mai mică sau mai mare, și pentru viitoarele generații.