Aceste cifre îți arată cât de gravă a devenit problema poluării

Aceste cifre îți arată cât de gravă a devenit problema poluării

Oamenii contribuie la poluarea mediului într-o măsură mult mai mare decât se credea anterior. Mai exact, din activitățile umane rezultă de o sută de ori mai mult dioxid de carbon față de activitatea vulcanilor din întreaga lume.

Oamenii de știință au desfășurat un studiu care s-a întins pe parcursul a zece ani și în cadrul căruia au analizat în mod constat cantitatea de dioxid de carbon din aer produsă de oameni. Iar rezultatele studiului arată că vulcanii produc anual 0,3 gigatone de dioxid de carbon, în timp ce activităţile umane au eliberat 37 de gigatone tone de carbon doar în anul 2018. Așa că putem spune că nu vulcanii contribuie la accelerarea încălzirii globale, ci omul.

„Scepticii încălzirii globale adesea afirmă că vulcanii sunt responsabili pentru cele mai mari niveluri de dioxid de carbon, dar după cum arată numerele nu este cazul”, a afirmat Marie Edmonds, profesoară a Colegiului Regal din Cambridge.

Oamenii contribuie la încălzirea globală prin cantitățile enorme de CO2 pe care le produc

Cantitatea de CO2 din atmosferă a ajuns la un nivel fără precedent în ultimii ani și asta doar din cauza activităților umane. Mai mult, specialiștii spun că Pământul s-a mai confruntat cu o cantitate imensă de CO2 și acum 66 de milioane de ani, atunci când în urma impactului cu asteroidul Chicxulub, au ajuns în atmosferă între 425 şi 1.400 de gigatone de dioxid de carbon.

„Cantitatea de CO2 pompată în atmosferă prin activitatea antropică în ultimii 10-12 ani este echivalentă schimbărilor catastrofale din timpul evenimentelor pe care le-am văzut în trecutul Pământului”, a explicat profesoara Edmonds.

În acest sens, specialiștii avertizează că ar trebui luate măsuri care să micșoreze rata producerii dioxidului de carbon care este un gaz cu efect de seră ce contribuie în mod drastic la supra-încălzirea planetei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: