De ce abstinența nu a fost, nu este și nu va fi cea mai bună metodă de contracepție

De ce abstinența nu a fost, nu este și nu va fi cea mai bună metodă de contracepție
Sursa foto: Maria Jia Ling Pitt/ManRepeller

De când suntem mici ni s-a spus, fie de la părinți, fie de la orele de biologie, că abstinența este cea mai bună metodă de contracepție. Doar că această gândire este echivalentul la a spune că singura metodă de a avea o greutate normală este să nu mai mănânci nimic vreodată.

În Statele Unite ale Americii, ratele de nașteri în rândul adolescentelor sunt foarte mari pentru o țară occidentală. O meta-analiză arată că sursa problemei este însăși educația sexuală din SUA, care încurajează ideea că abstinența este cea mai sigură metodă de contracepție.

Din 1996, Congresul SUA a investit 2,1 miliarde de dolari din bani publici în programe de „abstinență până la căsătorie”. Deși intenția este una bună – aceea de a evita sarcinile nedorite în rândul adolescentelor – metoda nu este cea mai bună, din moment ce rezultatele nu arată prea bine.

Pentru a demonstra că încercarea de a-i convinge pe adolescenți să nu facă sex deloc nu este eficientă când vine vorba de prevenirea sarcinilor nedorite, cercetătorii au comparat fondurile investite de guvernul SUA în educația sexuală cu ratele nașterilor în rândul adolescentelor între anii 1998 și 2016. Astfel, au descoperit că eforturile de a promova abstinența drept cea mai bună metodă de contracepție nu au avut vreun efect pozitiv asupra ratelor de nașteri adolescentine. În statele conservative din punct de vedere politic, nivelul nașterilor s-a dovedit a fi chiar mai mare.

Descoperirile sunt confirmate și de studii anterioare, care au arătat că educația pentru abstinență nu reduce sarcinile nedorite. „Deși abstinența este, teoretic, eficientă, în practică intențiile de abținere de la activitatea sexuală eșuează adeseori”, a explicat John Santelli, expert de sănătate a familiei la Mailman School of Public Health. „Aceste programe pur și simplu nu îi pregătesc pe tineri să evite sarcinile nedorite sau bolile cu transmisie sexuală”.

Ideea că abstinența este singura cale de a-i face pe adolescenți să nu se împovăreze cu sarcini nedorite ar trebui să dispară, pentru că nu aduce nimic bun. În schimb, informațiile practice și aplicabile cu privire la sexualitate și contracepție ar trebui să fie prioritare – pentru că, deși multă lume este convinsă că acestea cresc frecvența activităților sexuale în rândul adolescenților, nu există vreo dovadă care să demonstreze acest lucru.

Citește și:
Etichete: