Ziua Copilului: tot ce nu știai despre sărbătoarea liberă în România

Generalist
Ziua Copilului: tot ce nu știai despre sărbătoarea liberă în România
01 iun. 2018 | 10:55

Ziua Copilului este sărbătorită în România pe lângă alte aproximativ 50 de țări astăzi, 1 iunie. În alte zile de peste an, peste 100 de state celebrează o zi dedicată celor mai mici dintre noi și celor care continuă să se simtă copii. Prima referință către această sărbătoare a fost făcută în 1925 la Geneva în cadrul Conferinței mondiale pentru bunăstarea copiilor. Decizia instituirii zilei efective a avut loc însă mult mai târziu, în 1949 la Moscova, când Federația Democratică Internațională a Femeilor a definit această zi ca fiind dedicată protecției copiilor de pe întregul mapamond.

[related]

Aşadar, 1 iunie reprezintă Ziua Copilului, ziua în care toţi copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri, să se distreze împreună. În această zi, fiecare dintre noi îşi aminteşte de momentele frumoase ale copilăriei, întorcându-se cu gândul în trecut sau retrăind-o prin ochii oricărui copil.

Ziua Copilului: semnificație, istoric și tradiție

În Turcia, Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920. Ziua Internaţională a Copilului a fost sarbatorită pentru prima oara în lume în octombrie 1953 şi a fost susținută de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva.

Ideea de a avea o zi internaţională a copilului i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a 8-a şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954. În același an, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al UNICEF a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi pentru aşa-numita „Ziua Copilului” (“Universal Children’s Day”). În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului s-a constituit la 1 ianuarie 2005, însă deocamdată nu se ştie cand a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Copilului

Nu se ştie nici de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă ca Ziua Internaţională a Copilului, însă există o teorie care spune că data de 1 iunie a fost aleasă după ce un consul chinez a adunat la un loc mulți copii fără părinți pentru a sărbători Festivalul Dragonului (care picase în acel an în data de 1 iunie). Acest eveniment leagă 1 iunie și de socialism, în unele state fiind considerată o sărbătoare comunistă. În occident, această zi este sărbătorită în alte zile ale anului, dar nu i se acordă prea mare importanță.

[related]

Prin promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, a devenit sărbătoare legală. Potrivit proiectului, această zi este zi nelucratoare, alaturi de 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie de Sfantul Andrei, 1 decembrie, prima si a doua zi de Craciun, doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora. Initiatorii proiectului de lege au apreciat ca timpul petrecut de parinti alaturi de copii reprezinta cea mai eficienta si simpla metoda de a forma si consolida o relatie sanatoasa copil-parinte.

Vezi AICI calendarul zilelor libere din 2018 pentru români

Ziua Copilului în lume

Data zilei copilului variază foarte mult între țări. Aproximativ 30 de state au preluat 1 iunie de la China și SUA.

  • Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august.
  • Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie.
  • Republica Moldova sărbătorește în data de 1 iunie.
  • Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie.
  • Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie.
  • Bulgaria sărbătorește în data de 1 iunie.
  • Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie.
  • Germania de la reunificarea Germaniei se sărbătorește în data de 1 iunie din timpul DDR-ului și 20 septembrie sărbătoarea Republicii Federale Germania.
  • India sărbătorește în data de 14 noiembrie.
  • Japonia sărbătorește în data de 5 mai.
  • Polonia sărbătorește în data de 1 iunie.
  • Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.
  • Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie.

[readmore]

Ziua Copilului 2018 va fi celebrată în majoritatea orașelor mari din România printr-o serie de evenimente ce încep cu câteva zile înainte de 1 iunie și continuă și după respectiva zi. Cele mai multe dintre ele vor avea loc în parcurile centrale ale orașelor și se vor reflecta în activități în aer liber.