Un zgârie-nori pliabil poate fi adăpostul perfect în cazul casastrofelor

Un zgârie-nori pliabil poate fi adăpostul perfect în cazul casastrofelor

Ideea de a-ți împacheta casa și a o muta după bunul plac este ruptă din filmele SF. Cu toate acestea, un grup de arhitecți polonezi a reușit să facă imposibilul – o clădire inspirată din origami.

Zgârie-norul care se deschide ca un acordeon ar putea fi un adevărat ajutor pentru oamenii care au rămas fără locuință în urma dezastrelor.

Conceptul futurist se numește Skyshelter.zip și îți oferă posibilitatea să pliezi clădirea și să o duci cu avionul unde vrei tu. Structura clădirii se mișcă aproape instantaneu datorită unui balon mare de heliu care este amplasat în interior. Designul deosebit a câștigat competiția anuală Evolo și a reușit să eclipseze alte 525 de concepte arhitecturale.

Damian Granosik, Jakub Kulisa și Piotr Panczyk sunt arhitecții câștigători. Aceștia au încercat să vină cu un nou concept de structură, care să fie utilă în cazul dezastrelor naturale. Ei spun că aceasta poate fi desfăcută instantaneu, fără efort și poate fi amplasată chiar și pe un sol instabil. Etajele și camerele clădirii se „desfac” și pot fi controlate în funcție de cantitatea de gaz eliberată în balon.

Baza zgârie-norului este de aproape 30 de ori mai mică decât cea a corturilor folosite de obicei în astfel de cazuri. Asta înseamnă că „asamblarea” clădirii necesită mai puțină muncă de curățare înainte – un avantaj pentru zonele dens populate. Pe de altă parte, va fi posibil ca aceste adăposturi temporare să fie poziționate mai aproape de casele inițiale ale victimelor.

Proiectanții clădirii au declarat că tot mai multe dezastre naturale au loc în întreaga lume. „Atunci când ne confruntăm cu niște forțe atât de puternice, mijloacele standard folosite de oameni sunt ineficiente”.

Într-adevăr, este crucial ca în cazul unui cutremur sau a unei inundații să se acționeze cât mai rapid, iar acest lucru ar putea să fie pus în practică cu ajutorul acestui tip de clădire.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: