WhatsApp vine cu o veste bună pentru utilizatorii celui mai vechi Android

WhatsApp vine cu o veste bună pentru utilizatorii celui mai vechi Android

Cei de la WhatsApp au făcut dintotdeauna eforturi pentru a asigura compatibilitatea aplicației de chat cu sisteme de operare nu foarte populare. Din acest motiv, noua postare de pe blogul oficial nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră.

Android Gingerbread este denumirea mai puțin tehnică pentru Android 2.3. Sistemul de operare cu pricina a fost lansat în decembrie 2010, în urmă cu aproape opt ani. A fost o versiune foarte populară a sistemului de operare creat de Google, chiar dacă gigantul din Mountain View nu mai oferă de mulți ani suport pentru el.

Încorpora suport pentru NFC menit să faciliteze efectuarea de plăți mobile și avea suport pentru SIP (Session Initiation Protocol) – un standard utilizat în comunicații de tip VoIP.

Pentru mulți amatori de terminale cu Android, smartphone-ul Nexus S lansat în 2010 a rămas în mentalul colectiv ca fiind primul aparat ce rula SO-ul cu pricina și incorpora NFC.

Având în vedere fragmentarea platformei Android care nu se va vindeca pe parcursul vieții noastre, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră faptul că mai există în piață numeroase aparate ce rulează Gingerbread. Numărul lor este suficient de mare încât să justifice un anunț dedicat din partea creatorilor WhatsApp.

Din câte se pare, WhatsApp va continua să ofer suport pentru terminalele cu Gingerbread până în 2020. Cu alte cuvinte, se vor fi înregistrat 10 ani de la lansarea bătrânului sistem de operare până când nu vei mai putea rula WhatsApp pe clasicul tău Android.

Ca referință, în timp ce Facebook a renunțat să mai funcționeze de mult prin intermediul unor aplicații dedicate pe diverse sisteme de operare mai exotice, WhatsApp are o lungă tradiție în acest domeniu. Îndrăgita aplicație de chat a funcționat pe telefoanele Nokia cu Symbian S60 până pe 30 iunie 2017. Smartphone-urile cu BlackBerry OS, BlackBerry 10 și Windows Phone 8.0 au fost suportat până pe 31 decembrie 2017. Suportul pentru Android Gingerbread și alte versiuni de Android mai vechi va înceta pe 1 februarie 2020.

Conform celor mai recente statistici de la Google, Android Gingerbread rulează pe aproximativ 0,3 procente din toate dispozitivele din piața cu platforma gigantului din Mountain View. Având în vedere că vorbim de un total de peste un miliard de aparate, procentul aparent mic nu este chiar infim.