SUV-ul Volkswagen, cu motor pe spate, de care habar n-aveai

SUV-ul Volkswagen, cu motor pe spate, de care habar n-aveai

Volkswagen continuă să surprindă, chiar dacă probabil încă mai ești supărat că te-a păcălit cu emisiile acelea poluante. În urmă cu câteva decenii, Volkswagen era capabilă de mai mult de-atât, pentru că a fabricat câteva SUV-uri cu motor pe spate și doar trei uși.

Un jurnalist pasionat de mașini rare de la Jalopnik a scris, poate pentru prima dată, despre o mașină produsă de Volkswagen de care puțini știu – prototipul unui SUV atipic pe care n-ai să-l întâlnești nicăieri pe piețele din Americi sau din Europa.

volkswagen suv motor pe spate

Sună ciudat SUV cu motor pe spate? Absolut. Dar e bine să știi că mai era construit și pe un șasiu de Beetle.

La sfârșitul anilor 1970, sucursala Volkswagen din Africa de Sud a creat un prototip de la care ar fi trebuit să fie realizat un “urmaș” pentru Beetle, dar unul mai puternic, mai practic și 4×4. S-a numit sec Proiectul 1021.

volkswagen suv motor pe spate

Jurnalistul de la Jalopnik a primit imaginile cu acest vehicul ciudat direct din Africa de Sud, iar mașina circulă pe drumurile publice din orășelul sud-african Knysa.

Din cauza sau datorită șasiului de Beetle (depinde cum privești lucrurile), motorul este amplasat în spate, mai jos decât nivelul portbagajului și este același precum cel utilizat pe Broscuță.

volkswagen suv motor pe spate

Seamănă foarte bine cu un Jeep Cherokee, dar e complet diferit ca structură. După cum vezi în planul de mai sus, scaunele au o dispunere centrală, în față este portbagajul, în care se află și roata de rezervă, tot în față se află și rezervorul de carburant, iar în spate ai motorul. Deasupra lui mai este un portbagaj, dar la care nu ai acces decât din interiorul mașinii.

În plus, Proiectul 1021 are doar trei uși. Pe scurt, cât se poate de nepractic și de nesigur. Poate că din acest motiv Volkswagen nici nu a insistat mai mult pe dezvoltarea acestui model. Au fost fabricate câteva, dar nu se știe numărul exact, probabil, unul infim. Totuși, se pare că unui sud-african i-a căzut în mână unul și îl conduce zilnic.

Citește și:
Sursa: Jalopnik