08 iun. 2018 | 08:11

Vodafone, amendată pe motiv că a abuzat de datele tale

ACTUALITATE
Vodafone, amendată pe motiv că a abuzat de datele tale
Wikimedia Commons

Pe fondul panicii și aplicării GDPR, aflăm despre o amendă primită de Vodafone, al doilea jucător din piața telecom locală.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Vodafone România cu o sumă destul de mare. Operatorul contestă în instanță amenda. Aceasta a fost aplicată cu argumentul că Vodafone ar fi efectuat comunicări comerciale fără consimțământul prealabil și expres al persoanelor vizate.

Altfel spus, Vodafone România a primit o amendă de 10.000 de lei, pentru că a spamat și a folosit date personale fără ca deținătorii acestora să vrea să primească informații publicitare. Amenda a fost rezultatul unei investigații ANSPDCP. Aceasta a presupus verificarea modului de respectare a prevederilor legii pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și a măsurilor de securitate.

A fost urmărită și respectarea dispozițiilor legii care privește prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

„Ca urmare a celor constatate în cursul investigației, operatorul Vodafone România a fost sancționat cu amendă, în cuantum de 10.000 lei, pentru fapta de «Nerespectarea prevederilor articolului 12 referitoare la comunicările nesolicitate, contravenție prevăzută de articolul 13, aliniatul (1), litera q) din Legea nr. 506/2004»”, a transmis ANSPDCP.

„[…] Vodafone România SA a efectuat comunicări comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de apelare și comunicare care nu necesită intervenția unui operator uman prin poșta electronică sau prin orice altă metodă care folosește serviciile de comunicații electronice destinate publicului, pentru oferirea de produse și servicii, fără consimțământul prealabil și expres al persoanelor vizate”, a mai adăugat instituția citată de Profit.ro.

Vodafone nu e singurul operator amendat în această perioadă. Și Telekom a primit două amenzi, aplicate de ANCOM, dar pe motiv că defecțiunile tehnice au făcut imposibilă folosirea serviciilor pe care le oferă. În cazul acesta, suma a fost de peste un milion de lei.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele