Românul care îți prezintă istoria pe YouTube mai bine decât o face școala
Poate că te-ai săturat de anumiți bloggeri și influenceri care au umplut internetul în ultima perioadă. Dar, cel puțin pe youtube, încă mai poți să găsești și lucruri de calitate. Există și alte lucruri interesante acolo, nu doar fete care-ți arată ce haine și au mai luat în ultima perioadă sau gameri care îți arată cât de tari sunt la jocul care abia a apărut.
Vlad Pașca este un exemplu în acest sens. El are un canal de YouTube care se numește „Istorie pe șleau” pe care l-a pornit în 2016. Deci da, avem și noi canele educaționale pe Youtube, cu toate că mai slăbuț decât în alte țări.
Videoclipurile sale sunt scurte, în jur de trei-cinci minute, în care acesta îți prezintă pe scurt diferite teme ale istoriei precum domnia lui Ceaușescu, stațiunea Mamaia în anii 1960, alianțele României în perioada interbelică și multe altele.
Majoritatea videoclipurilor sunt prezentate în pași sau pe etape, astfel încât publicul să înțeleagă cât mai bine și cronologic subiectul abordat. De exemplu, în videoclipul despre Ceaușescu, domnia acestuia este prezentată în trei pași. În primul este prezentată moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și cum a reușit Ceaușescu să ajungă la putere. Pasul doi începe cu Conferința Națională a PCR din decembrie 1965 și pasul trei prezintă, pe scurt, restul conducerii sale până în 1989.
Unul dintre cele mai ciudate videoclipuri este cel cu melodiile anunțurilor CFR. Dacă te uiți la acesta vei descoperi toate ciudățeniile de melodii pe care CFR le-a pus de-a lungul timpului. Printre acestea se numără Opera „Crai Nou” compusă de Ciprian Porumbescu și „Glasul roților de tren” de Margareta Pâslaru.
Vlad Pașca are și un videoclip despre stațiunea Mamaia și cât de frumos era acolo când angajații primeau bilete ieftine de vacanță, și aceasta reprezenta un adevărat simbol al statului. Pe lângă acestea, poate te mai interesează și subiecte precum așezarea sașilor în Transilvania sau istoria tangoului „Zaraza”.