Virusul rar fără leac și rar care ar putea da startul unei noi epidemii

Virusul rar fără leac și rar care ar putea da startul unei noi epidemii

În sudul Indiei au murit cel puțin nouă oameni după ce virusul rar și extrem de mortal Nipah a izbucnit recent.

Nipah este un virus extrem de periculos, care poate fi transmis de la lilieci la alte specii, inclusiv la oameni. Momentan nu există vreun leac pentru cei infectați. Dintre aceștia din urmă, între 40% și 75% mor. Virusul ar putea oricând să stârnească o epidemie cumplită, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății l-a declarat drept o prioritate urgentă de cercetare, alături de Ebola.

Virusul a apărut prima oară în Malaezia, în anul 1998. Pe atunci, 265 de oameni au ajuns să sufere de o boală misterioasă, care cauza encefalită (adică inflamația creierului), după ce intraseră în contact cu porcii sau cu alți oameni bolnavi. În cadrul acelei epidemii au murit 105 oameni, rata fatalității fiind astfel de 40%. De atunci au mai existat epidemii la scară mică în India și Bangladesh. Numărul de bolnavi a fost undeva la 280, pe când numărul de morți a fost 211 – rata fatalității fiind, în acest caz, de 75%.

La început, când infecția s-a transmis de la porci la oameni, autoritățile au ucis peste un milion de porci. Ulterior, cercetătorii au arătat că liliecii sunt de fapt gazda principală. Mulți oameni s-au îmbolnăvit pentru că băuseră seva curmalilor contaminați de lilieci. Boala se răspândește însă și prin contactul apropiat cu animalele sau oamenii care poartă virusul Nipah.

Simptomele virusului Nipah au variat de-a lungul timpului. Cei mai mulți bolnavi au trecut prin stări de febră, confuzie și dureri de cap în prima fază. Unii din ei au prezentat și simptome ca de răceală, pe când alții au ajuns să intre în comă la o zi sau două după contractarea infecției. Cei care reușesc să supraviețuiască bolii rămân cu probleme de sănătate pe termen lung, precum schimbări de personalitate și convulsii. Mai rău, virusul poate să se trezească iar la viață în pacienții care au supraviețuit, la luni sau chiar ani mai târziu.

Prioritatea autotităților și a experților în sănătate în momentul de față este să identifice toate persoanele care ar mai putea fi infectate cu vrirusul Nipah și să se asigure că boala nu se va răspândi mai departe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: