Unde greșesc toți oamenii care se cred niște „fulgi de nea”

Unde greșesc toți oamenii care se cred niște „fulgi de nea”
Sursa foto: SRSLY Wrong/Ep 72 – Special Snowflake Millennials
10:00 27.02.2018

Sigur ai întâlnit genul acela de persoană, dacă nu ești chiar tu. E persoana care crede cu tărie că este specială și oh-atât-de-diferită de muritorii de rând, care ia drept ofense absolut orice și care este întotdeauna gata să contrazică. Acel gen de persoană are și un nume – special snowflake.

După cum sugerează și numele, simte că este un „fulg special de zăpadă”, care iese în evidență dintr-o mulțime grație unicității sale. Ironia este că fiecare fulg de zăpadă este diferit de ceilalți – concret, nu ești tu și restul lumii/gloata/plebea. Sau, mai simplu, nu ești atât de special.

Dacă realizezi că te încadrezi în descrierea aceasta, este OK.

Nu e ca și cum ai fi diagnosticat cu vreo boală incurabilă. Totuși, e imposibil să continui așa, dacă vrei să supraviețuiești în societate. Lumea nu te va lua în serios dacă te complaci în acest comportament care, la final, este pur și simplu destructiv. Sunt însă câteva lucruri pe care le poți face să îți revii, dar asta depinde și de tine.

Primul semnal e când te deranjează orice

special snowflake

Să spunem că ești fată și ești blondă. Să mai spunem că participi la o conversație cu un grup de oameni, la care unul din ei aruncă o replică de tipul „blondele sunt proaste”. Ce faci? Prima ta reacție ar putea să fie să faci o scenă și să îți iei singură apărarea, spunând că nu este adevărat și că tu, de fapt, ești excepția.

Înainte să acționezi din impuls, amintește-ți două lucruri.

În primul rând, când cineva emite o afirmație stereotip, regula nescrisă este că persoanele de față sunt excluse din discuție. Iar, în al doilea rând, o persoană care nu știe să spună ceva mai inteligent decât o generalitate nefondată nu merită energia ta, pentru că oricum nu se va schimba. Așa că de ce să pierzi timpul și să lași impresia că ești o persoană extra-sensibilă, când poți să eviți asta?

Amintește-ți că nu ești făcut din sticlă

special snowflake

Uneori, oamenii îți vor spune lucruri care nu îți vor conveni. Unele vor fi aruncate în grabă – un „ai cearcăne astăzi” nepăsător, iar altele vor fi pertinente și critice – de tipul „mereu întârzii”. Greșeala pe care o faci este să te superi de fiecare dată când auzi ceva care nu îți gâdilă orgoliul. Adevărul este că așa ceva se întâmplă tuturor, nu doar ție, și nimeni nu a murit din cauza asta până acum.

Data viitoare când simți că te enervezi când cineva îți spune ceva care te deranjează, respiră adânc. De fapt, te ajută mai mult să știi că nu-i totul atât de grav.

Vorbește cu oamenii și ascultă-i

special snowflake

Atunci când ai o discuție în contradictoriu cu cineva, ce îți trece prin minte în timp ce acea persoană vorbește? Cauți un punct slab în discursul său, pentru a-l exploata? Îți compui deja următorul argument, pentru a-l avea pregătit când îți vine rândul? Te gândești la cum să faci să ai ultimul cuvânt cât mai curând?

Dacă ai făcut cel puțin unul din lucrurile de mai sus, poți face un mic experiment. La următoarea astfel de discuție, încearcă să îți golești mintea când celălalt îți explică ceva și să îl asculți. Să îl asculți cu adevărat. Să lași subiectivismul la o parte și să îi înțelegi părerea. Oamenii nu vor fi întotdeauna de acord cu tine, iar asta nu este sfârșitul lumii. Uneori, miza nu este să îți impui punctul de vedere asupra celuilalt, ci să înțelegi că există și perspective diferite.

Fă din când în când o pauză de la internet. Pentru binele tău

special snowflake

Nimic nu îți va declanșa sentimentul că ești un special snowflake  așa cum o face internetul. Dincolo de fațada memelor și a entertainmentului, internetul poate fi un loc dur, dacă nu știi cum să îl înfrunți.

Vei da de oameni care nu sunt de acord cu tine și care nu se vor feri să te insulte pe tine și pe cele trei generații dinaintea ta pentru a-și sublinia opinia. Dincolo de utilizatorii agresivi, vei da de conținuturi care s-ar putea să te ofenseze profund.

[readmore]

În momentul în care decizi să îți pese de anonimii violenți sau de acele conținuturi care nu se aliniază cu părerile tale, ai pierdut.  Dacă simți că nu poți să nu „bați din picior” să arăți că tu ai de fapt dreptate, e mai bine să iei o pauză, la modul cel mai serios. Deconectează-te de la wi-fi, de la datele mobile, și citește o carte. Sau ieși cu prietenii și ascultă-i. Orice nu implică un ecran va fi mai sănătos.

Găsește-ți un hobby

special snowflake

De multe ori, sentimentul că ești special și dorința de a le explica tuturor asta vine de la faptul că, în realitate, nu ai nimic mai bun de făcut. În mod paradoxal, plictiseala te poate face să crezi că ești extrem de interesant și unic. Soluția cea mai simplă este să încerci ceva nou. Opțiunile sunt multe și ai de unde să alegi: desen, scris, cântat, dans, filme, laser-tag, colecționat diverse.

Atunci când realizezi că există lucruri mai bune de făcut decât să demonstrezi tuturor că ești rasă pură, vei realiza cât de ridicol este statutul tău, asumat sau nu, de special snowflake. Oamenii vor fi mai interesați de persoana ta atunci când ești pasionat și de altceva în afară de propria unicitate.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

loading...