12 feb. 2018 | 16:30

De ce este mai bine să fii singur, deși vine Ziua Îndrăgostiților

ACTUALITATE
De ce este mai bine să fii singur, deși vine Ziua Îndrăgostiților

Într-o lume în care platformele matrimoniale predomină și în care oamenii fug de singurătate, câțiva cercetători te dau peste cap și îți spun că e mult mai bine să fii singur. Așa că dă-i o pauză aplicației Tinder și scoate-te la o întâlnire. De ce nu, chiar de Valentine’s Day.

Când ești singur ai parte de o mulțime de beneficii, au constat câteva cercetări științifice. Asta pentru că îți administrezi timpul cum vrei și cu cine vrei. Cercetătorii spun că persoanele singure nu sunt predispuse să îmbrățișeze singurătatea, ci să exploateze beneficiile acesteia.

Bella DePaulo, psiholog la Universitatea California din Santa Barbara, te încurajează să te bucuri de tine și încearcă să-ți prezinte constatările care sunt mai mereu desființate de comunitatea psihologică mai mare. Persoanele singure au tendința, dar și posibilitatea, de a petrece timp cu rețelele lor sociale. În 2015, oamenii de știință Natalia Sarkisian și Naomi Gerstel, au studiat modul în care legăturile cu rudele, vecinii și prietenii erau tratate diferit de americanii singuri și căsătoriți.

Ei au descoperit că persoanele singure nu numai că au mai multe șanse să petreacă mai mult timp cu rețelele lor sociale, dar au și tendința a de a oferi sprijin și ajutor celor din jur. În plus, acceptă să primească și să ceară, la rândul lor, ajutor, comparativ cu oamenii căsătoriți. Rezultatele au rămas neschimbate chiar și atunci când au intervenit  factori ca rasa, genul și nivelul veniturilor.

Studii cu privire la importanța prieteniei în viața oamenilor au tot existat. Prietenia este esențială pentru îmbătrânirea și stimularea fericirii. Prietenii care nu fac parte din familia ta sunt foarte importanți, așa cum o arată un studiu din 2008.

În plus, singurătatea sporește și sentimentele de libertate, creativitate și intimitate. Într-o prezentare a Asociației Americane de Psihologie din 2016, DePaulo a prezentat dovezi că unii oameni au avut tendința de a avea sentimente mai puternice de autodeterminare și au avut mai multe șanse de a experimenta creșterea și dezvoltarea psihologică decât omologii lor căsătoriți.

Concluzia este simplă: în timp ce relațiile romantice au beneficiile lor, desigur, și singurătatea are părțile ei bune. Data viitoare gândește-te la asta și exploatează ce poți. A, și nu intra în depresie că de Valentine’s Day nu o să primești niciun cadou. Fă-ți unul singur.