Cum s-a transformat societatea de când cu rețelele de matrimoniale

Cum s-a transformat societatea de când cu rețelele de matrimoniale

Platformele de dating online nu au schimbat doar modul în care percepem dragostea și sexul, ci și natura fundamentală a rețelelor sociale. 

De mult timp relațiile nu mai încep cu o strângere de mână sau un zâmbet șăgalnic. Mai nou, orice relație își găsește începutul printr-un click. Această realitate a început să se schimbe  la mijlocul anilor 1990, când site-uri ca Match.com au reunit anunțurile clasice de găsirea perechii potrivite cu confortul internetului.

Astăzi există o mare varietate de site-uri și aplicații care caută să potrivească gusturile, stilurile de viață, sexualitatea și, de ce nu, bugetul, plecând de la Tinder și Bumble, la OKCupidon și eHarmony. 15% dintre americani recunosc că au folosit dating online, iar 5% dintre ei spun că au avut relații lungi sau chiar și-au găsit partener de viață cu ajutorul rețelelor de matrimoniale.

Dragostea în era digitală

Nu numai că tehnologia a făcut ca întâlnirile să fie maii ușoare și la ordinea zilei, însă datele colectate de astfel de site-uri reprezintă un bonus pentru cercetătorii curioși în ceea ce privește obiceiul umane de împerechere. Este clar că revoluția digitală nu a influențat doar apetitul pentru sex sau companie, ci a schimbat și modul în care formăm relații.

Societatea poate fi modelată ca o rețea de noduri interconectate, unde indivizii sunt nodul și link-ul descrie cât de bine se cunosc unul pe altul. Majoritatea oamenilor sunt strâns legați de  aproximativ o sută de noduri, inclusiv prieteni apropiați și de familie, și în strânsă legătură cu alții.

Pentru cuplurile heterosexuale, întâlnirile online se află pe locul doi, chiar sub „întâlnit prin prieteni”, ca și context pentru acea primă întâlnire. În rândul cuplurilor homosexuale, procesul de realizare a compatibilităților digitale a crescut foarte repede.

Însă căsătoriilor online nu li s-au acordat prea multe credite. Un studiu realizat în 2013 a evidențiat faptul că un astfel de pas, care a început pe o platformă de matrimoniale, cel mai probabil se încheie rapid cu un divorț.

Cu toate acestea, nimeni nu contestă posibilitatea unei relații care începe din mediul online. Că rețelele de matrimoniale sunt prezente peste tot și că acestea câștigă adepți de la o zi la alta nu mai miră pe nimeni, însă e destul de interesant cum generațiile trec prin diferite etape, iar ceea ce s-a aplicat ieri, nu se mai aplică și azi.

Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: